Rozpálil Piráty a TOPku do běla. „Tohle řekl? A dělal pro ČT?!“ Dusno kolem kněze

10.07.2023 8:42

MONITORING SÍTÍ Římskokatolický kněz Romuald Štěpán Rob podpořil protesty proti LGBT agendě v Gruzii. Jeho slova na twitteru vzbudila vášně: Pustili se do něj aktivisté a politici, kteří nešetřili urážkami. Duchovní to schytal od Pirátů, STAN i TOP 09. Padla zmínka o „magorech“ i o „systémovém prznění dětí,“ které má prý na svědomí katolická církev. Někteří požadují, aby s knězem ukončila spolupráci Česká televize. Zazněl však také názor, že by veřejnoprávní média neměla vůbec existovat.

Rozpálil Piráty a TOPku do běla. „Tohle řekl? A dělal pro ČT?!“ Dusno kolem kněze
Foto: z internetu
Popisek: LGBT

Již včera jsme psali o protestech v gruzínském Tbilisi, kde dvoutisícovka odpůrců narušila festival tamní LGBT komunity. Incident vzbudil značné ohlasy na zdejších sociálních sítích. „Protest jak se sluší a patří: ,Odpůrcům festivalu se podařilo překonat zábrany a přes plot se dostat do areálu. Tam se střetli s policií, ničili vybavení areálu, tančili tradiční gruzínské tance, přičemž ničili duhové vlajky. Žádná zranění hlášena nebyla.‘,“ napsal na svůj twitterový účet římskokatolický kněz dominikánského řádu Romuald Štěpán Rob.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26101 lidí

„Rád bych upozornil, že při názorových a kulturních střetech v Gruzii se nikomu nic nestalo, podobně jako při tomto protestu muslimských dětí,“ podotkl dále křesťanský duchovní a sdílel video zachycující muslimské děti šlapající po duhových vlajkách.

Knězova slova na twitteru vzbudila značnou kontroverzi. „Radikální imám hlásající násilí vůči sexuálním menšinám. Pardon, v případě českých římskokatolických kněží se tomu vlastně neříká imám,“ postěžoval si pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

A někteří Piráti se v boji s katolickou církví rozhodli přejít do protiútoku. „Mně se zdá, že mnozí církevní představitelé (zvláště ti katoličtí) pracují na snižování relevantnosti církve lépe než kdejací sekularisté či antiteisté. Systémové prznění dětí, udržování patriarchátu, antiženství, útoky na LGBT... U toho musejí normální katolíci trpět,“ napsal zastupitel hlavního města Prahy za Českou pirátskou stranu Adam Zábranský.

„Tenhle magor je z mého hometownu? Fuj, nechuťárna, ostuda, nemám slov,“ vzteká se další člen Pirátů vystupující na twitteru pod nom de guerre „Liberál Kája.“

Slova katolického kněze pochvalujícího si tradiční gruzínský tanec vzbudila pohoršení i v jiných politických stranách. „To vážně katolický kněz schvaluje útok na lidi? To neví o pogromech na LGBT v Gruzii? Nebo je také schvaluje? Opravdu schvalujete útoky na lidi/resp. zabíjení lidí pro jejich sexuální orientaci? Udělalo se z Vás fyzicky špatně a je mi úzko,“ lamentuje na twitteru poslankyně Michaela Šebelová z hnutí STAN.

A někteří politici využili příležitosti k odsouzení návrhu na zakotvení manželství jako svazku muže a ženy na ústavní úrovni. „Oley, takže tady máte ukázku českého homofoba, který oslavuje vpád na festival, který podporuje rovnější práva pro LGBTQ lidi. Lze předpokládat, že ústavní manželství jako svazku muže a ženy tyto homofobní agresory posílí. Na Slovensku to skončilo teror. útokem na LGBTQ lidi,“ stěžuje si jeden člen TOP 09.

Kritika zazněla i z řad největší vládní strany ODS. „Křesťanství je z podstaty o lásce naději a milosrdenství. Náš pán Ježíš Kristus neváhal rozmlouvat a pomáhat lidem, které většinová společnost nepřijala. Křesťanství je pomoc menšinám, křesťanství je pomoc utlačovaným, křesťanství je láska k bližnímu. A hle služebník Kristův přichází a vysmívá se pronásledovaným. Jako římský setník bodá další bolest do těla páně a plive mu do tváře... Představení církve by se nad sebou měli fakt zamyslet, protože se pletou do věcí státu a zapomínají na to, jaká je cesta za Kristem. Zapomněli na lásku, zapomněli na milosrdenství, zapomněli na naději. Při rezignaci na rozum, jako největší boží dar člověku šíří a podněcují nenávist k lidem, kteří si pro odlišnou sexuální orientaci často prošli v životě peklem. Spíš vejde do božího království milion lidí s odlišnou sexuální orientací, než kněz, který se vysmívá útoku na ně,“ nechal se slyšet Ondřej Šimíček.

„Strom poznáte po ovoci. Čeští biskupové se svojí paranoidní obranou před ‚genderovou ideologií‘ a ‚oslabováním rodiny‘ mají v panu Robovi bohužel věrného následovníka. Vytvoříte morální paniku a násilí na bližních je najednou přijatelné,“ přidal se docent filozofie z Univerzity Karlovy Jan Bierhanzl.

„Tohle není křesťanství. Tohle není láska a porozumění, tohle je nenávist a radost z násilí a ničení. Tohle je smutný osud člověka, který slepě následuje zlo a ne lásku,“ poučuje katolického kněze LGBT aktivistka Petra Naskosová.

Části osazenstva českého twitteru vadí, že s Romualdem Štěpánem Robem spolupracuje na tvorbě scénářů Česká televize. „Seznamte se, Romuald Štěpán Rob, externí spolupracovník @CzechTV. To je strašná ostuda, navíc z našich peněz,“ rozčiluje se další uživatel twitteru, člen TOP 09, identifikující se jako „pražský kavárník z Budějovic a grilující pravičák se sklony k liberalismu.“

„A dost, náboženský fanatik schvaluje fyzické násilí proti skupině lidí kvůli jejich sexuální orientaci? Doufám, že takový člověk již nikdy nebude externím spolupracovníkem veřejnoprávní televize,“ přidává se podnikatel a bývalý poslanec za Piráty Tomáš Martínek.

Do debaty se však následně vložil podnikatel Tomáš Šalamon, který v tomto vyřazování nepohodlných lidí z veřejnoprávních médií spatřuje problém. „Tahle debata ukazuje, proč by žádné veřejnoprávní médium nemělo být. Nevyjadřuji se k podstatě sporu, ale k tomu, že má kdekdo tendenci určovat, kdo je dostatečně salonfähig, aby si zasloužil být ve veřejném médiu. Pluralita ale vzniká konkurencí názorů, vážení, i pitomých,“ oponuje.

K rozčileným komentářům na twitteru se dále vyjádřil i sám Romuald Štěpán Rob. „Jak uděláš díru do světa? Dotkni se kriticky LGBT agendy,“ prohlásil kněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…