Rozpočet Prahy na rok 2014 bude vyrovnaný ve výši 45,1 miliardy

26.11.2013 16:01

Praha bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 45,1 miliardy korun, včetně peněz přesunutých z letošního roku činí rozpočet 49,6 miliardy korun. Na běžné výdaje půjde téměř 37,8 miliardy korun, na investice bude vyčleněno včetně nevyčerpaných prostředků z letošního roku 10,28 miliardy. Nejvíc z balíku investic spolknou strategické stavby, především tunelový komplex Blanka. Vyplývá to z materiálů, které dnes projednala rada. V prosinci se rozpočet dostane na stůl zastupitelům.

Rozpočet Prahy na rok 2014 bude vyrovnaný ve výši 45,1 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba pražského tunelu Blanka

Na kapitálové výdaje vyčlenilo město 5,98 miliardy korun. Dalších 4,29 miliardy se do investic přesune z letošního rozpočtu, většinou jde o peníze, které Praha nestihla vyčerpat na budování Blanky. Na problematickou stavbu by podle návrhu letos mělo dohromady jít 4,6 miliardy korun. Další více než miliardu pak budou stát související stavby městského okruhu. Třeba na stavbu střediska Malovanka půjde 200 milionů korun.

Další investice poputují do prodloužení metra A, rozpočet na tuto akci počítá v příštím roce s částkou 137 milionů korun, další peníze půjdou z úvěru od Evropské investiční banky (EIB). Na přípravu stavby metra D je připraveno 345,5 milionu, na přestavbu ústřední čistírny odpadních vod 466 milionů, na protipovodňová opatření přes 200 milionů.

Město si vytvoří rezervu

Náklady na běžné výdaje se oproti letošnímu roku zvýšily zhruba o 2,8 miliardy korun. Navýšení je podle zástupkyně ředitele magistrátu Zdeny Javornické způsobeno tím, že se vedení Prahy rozhodlo pokrýt v rozpočtu všechny oblasti a nespoléhat na průběžné dofinancování během roku. Praha zároveň přidá peníze například na údržbu komunikací - místo letošních 100 milionů to bude 500 milionů korun. Dalších 300 milionů vydá na odměny pro učitele základních a středních škol, 530 milionů půjde na obnovu vozového parku dopravního podniku. Na dluhovou službu pak bude mít město zhruba 1,3 miliardy korun.

Novinkou bude vytvoření rezervy ve výši 800 milionů korun. Praha si v minulých letech rezervu vytvářela, za vlády exprimátora Pavla Béma (ODS) však od této praxe odstoupila. Část peněz do rezervy vezme město z letošních příjmů - jde o 300 milionů, které přesune z peněz vybraných na daních.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…