Rozpustíme tedy EU, a co potom? Bývalý místopředseda Svobodných už to má promyšlené

30.07.2015 21:56

Někdejší místopředseda Svobodných Miloslav Bednář se zamýšlí nad tím, jak bude vypadat Evropa po rozpadu Evropské unie, se kterým počítá. Zamýšlí se také nad tím, proč je vlastně Unie odsouzena k zániku. Zastánci EU navíc často říkají, že budoucnost Evropy je jen v její další politické integraci, Bednář ale oponuje, že konec EU rozhodně neznamená konec světa, spíše naopak.

Rozpustíme tedy EU, a co potom? Bývalý místopředseda Svobodných už to má promyšlené
Foto: facebook
Popisek: Profesor Miloslav Bednář

„Důvod krachu tzv. evropského projektu, tedy monnetovské verze evropské jednoty, ztělesněné Evropskou unií, je v jeho neslučitelnosti s povahou a podstatou Evropy. Přesněji řečeno, Evropská unie je reálně existujícím výronem spojení myšlenkových tradic tří význačných úpadkových směrů evropské kontinentální politické teorie a praxe devatenáctého století, jak se ustavily po r. 1848: křesťansko-demokratické, socialistické a kontinentálně (původně německo-belgicko-německé) liberální. Jejich společným, následné propojení umožňujícím jmenovatelem je víra v nadpolitické, ve skutečnosti antipolitické centrální řízení individuí a jejich celků, nejlépe jediného eurocelku, a to jedinou úřední mašinerií,“ píše Bednář.

Evropa je však silná především v různorodosti vývoje států a v odlišných tradicích, které se v nich vyvinuly. A proto je legitimní požadovat vystoupení České republiky z EU. Ctitelé EU ale upozorňují, že bez tohoto projektu hrozí chaos a jedinou správnou cestou je hlubší integrace kontinentu. Bednář však oponuje, že rozpad EU neznamená konec světa.

Stačí se podívat na návrhy T. G. Masaryka, který usiloval o soudržnost tzv. Malé dohody, tedy menších států v srdci Evropy, konkrétně Československa, Rumunska a Jugoslávie, přičemž hlavním smyslem bylo udržení pořádku v našem regionu. Proto měly státy Malé dohody spolupracovat nejen v hospodářské, ale i vojenské oblasti. To vše na základě rovnoprávnosti států.

Celý text najdete zde

A další příklad. O desítky let později exprezident Václav Klaus navrhl zrod Organizace evropských států, které by spojovala toliko možnost vzájemného volného obchodu. Mohly by do něj vstoupit i další státy EU, kterým si idea nesoucí název „stále více Evropy“ nelíbí.

„Souhrnně řečeno, obavy z vystoupení z EU jsou v zásadě obavami ze svobody na úkor domnělých životních jistot. Evropská unie se ale stále zřetelněji ukazuje jako jistota úpadku z prohlubující se nesvobody. To je bohužel i reálné jádro jejího, v dnešní zoufalé situaci znovu oprašovaného sloganu: ‚Více Evropy‘. Evropa by se měla naopak vrátit ke svým lepším tradicím. A ty nejsou vůbec v rozporu s tradičně českým uvažováním o demokraticky založené evropské jednotě,“ konstatuje Bednář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…