Rozruch ve sněmovně: Přišla Drábkova kontrola kvůli černé práci

26.04.2012 7:25

Inspektoři práce si posvítili na Poslaneckou sněmovnu. Existuje totiž podezření, že poslanci sami porušují zákon, který schválili. Konkrétně se jedná o tzv. „švarcsytém“, v podstatě zaměstnávání lidí načerno. Podle Inspekce práce existuje podezření, že poslanci takto zaměstnávají své asistenty a tím šidí stát na daních. Kauzou se zabývala MF Dnes.

Rozruch ve sněmovně: Přišla Drábkova kontrola kvůli černé práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Inspekce práce se v poslední době zaměřila na běžnou praxi, při které si firmy „najímají“ samostatně působící živnostníky a ti pro ně pak fungují jako zaměstnanci- pracují například přímo ve firmě na firemním vybavení, přímo fungují v rámci firemní struktury atd. Protože však oficiálně mají se zaměstnavatelem uzavřenou smlouvu o externí spolupráci, nevztahují se na ně podmínky pracovně-právního vztahu. Stát na tento vztah doplácí zejména tím, že „zaměstnanci“- oficiálně OSVČ a zaměstnavatelé odvádí nižší daně a odvody. Proto stát tuto praxi stíhá. Nejznámějším případem takového jednání byl v devadesátých letech podnikatel Švarc, proto „švarcsystém.“

Nyní si inspektoři podle MF DNES došlápli na Poslaneckou sněmovnu. Existuje totiž podezření, že sami poslanci zaměstnávají své asistenty tímto způsobem. Ti obvykle pracují „na živnosťák“, ale jejich práce někdy mívá rysy zaměstnaneckého poměru. Pracují pro poslance často ve sněmovních kancelářích a na parlamentních počítačích, někteří podle MF DNES dokonce rozdávají parlamentní vizitky. Proto inspekce zkoumá, zda v případě některých z nich nedochází k obcházení zákona.

Sněmovní právníci pílí

Ohlášená kontrola vzbudila ve Sněmovně rozruch. Předsedkyně Miroslava Němcová si u parlamentních právníků nechala vypracovat analýzu k otázce švarcsystému. Podle této analýzy se „Služby asistenta vykonávají na základě zvláštní smlouvy a ne podle zákoníku práce.“ Zejména jde prý o to, že asistenti nemají jako místo práce vyznačenou Poslaneckou sněmovnu. V praxi se tam však obvykle pohybují.

Ministr páce a sociálních věcí Jaromír Drábek MF DNES sdělil: „Jednotlivé kontroly ani jejich průběh nekomentuji, tedy ani to, zda kontrola probíhá.“ Podle novinářů přitom otázka zněla, zda lze práci asistenta označit jako švarcsystém.

Někteří asistenti se však nebojí. Například asistentka poslankyně Klasnové Kateřina Veselá je podle svých slov z obliga, protože stejnou práci vykonává pro více klientů, kdežto zaměstnanec může mít pouze jednoho zaměstnavatele.

Podle inspektorů to však zatím vypadá, že se žádné nedostatky nenajdou, uzavírá MF DNES.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…