Rozsudek nad lékařem Bartákem by měl zaznít ještě dnes, žalobce požaduje 17,5 roku

02.12.2014 12:05

Státní zástupce Petr Hořín navrhuje pro lékaře Jaroslava Bartáka obžalovaného z plánování vraždy tří lidí a vydírání dalších tří trest v polovině trestní sazby, tedy 17,5 roku. Bartákovi hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Rozsudek u pobočky Krajského soudu v Liberci zazní ještě dnes. Barták si už odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých asistentek.

Rozsudek nad lékařem Bartákem by měl zaznít ještě dnes, žalobce požaduje 17,5 roku
Foto: Repro
Popisek: Odsouzený lékař Jaroslav Barták u Městského soudu v Praze. Odpykává si dvanáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých deseti asistentek.

Podle obžaloby plánoval Barták trestnou činnost loni na podzim ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Vězeň ale místo toho vše nahlásil. Vydíráním chtěl Barták získat přes 80 milionů Kč, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Důkazy proti Bartákovi stojí částečně na nahrávkách, jež díky kameře v hodinkách pořídil recidivista, který případ nahlásil. Barták na nich mluví o útěku, únosech, vydírání i připravovaných vraždách a sepisuje informace k chystaným obětem. Nahrávky považuje Barták za nelegální, zmanipulované a upravované v počítači. Při minulém líčení zvuk neodpovídal mluvě, podle soudkyně Evy Drahotové to ale bylo dáno jejich přehrávacím zařízením. "Zvuk a pohyb je synchronní, záleží v jakém formátu se to přehrává," upozornila. Dnes se nahrávka přehrávala v jiném formátu a zvuk už mluvě odpovídal.

Podle Bartáka jde o komplot

Barták tvrdí, že kauza je komplotem jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. S ostatními vězni v oddíle Barták nevycházel, měl s nimi konflikty a musel být přemístěn do jiné věznice. Barták odmítá, že by plánoval vraždy nebo vydírání. Hořín ale dnes připomněl výpovědi lidí, kteří se měli stát údajnými oběťmi Bartáka. Shodně uvedli, že Barták je povahově schopen spáchat takové činy, a činili opatření na svoji obranu.

Barták je podle znalců výraznou psychopatickou osobností. Plánování vraždy či vydírání odpovídá jeho osobnosti, byl by schopen a ochoten své činy organizačně dotáhnout do konce, pokud by to bylo technicky možné. Je narcistní osobností, netrpí však duševní poruchou, kterou by bylo možné léčit. Barták je přesvědčen o své výjimečnosti a na svou ochranu je schopen všeho.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…