Rozvědky by se nově mohly dostat i k informacím o klientech bank

14.01.2015 10:15

Zpravodajské služby by nově mohly získat přístup k informacím o klientech bank a údaje o vlastnících telefonních čísel. Vyplývá to z návrhu zákona o zpravodajských službách a novel souvisejících zákonů, které příští týden projedná vláda. Materiál, který předkládá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně se šéfem BIS Jiřím Langem, už veřejně podpořili koaliční lidovci.

Rozvědky by se nově mohly dostat i k informacím o klientech bank
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála KB na Václavském náměstí

Rozvědky se nyní dostanou k údajům chráněným bankovním tajemstvím jen v případě, pokud se týkají financování terorismu. V případě telefonních hovorů sice mohou zpravodajci odposlouchávat hovory, nedostanou se ale k údajům o tom, komu které telefonní číslo patří. To by se nyní mělo změnit.

Informace z bankovního sektoru by měli zpravodajci získat prostřednictvím Generálního finančního ředitelství. Nyní platná legislativa umožňuje pouze tok informací od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy.

Rozvědky podle předkládací zprávy usilují především o údaje o podezřelých společnostech, za které vystupují nastrčené osoby, nebo které o sobě neposkytují bližší informace a které by mohly ohrozit bezpečnost a hospodářství České republiky.

Netransparentní společnosti se prý snaží ovlivňovat chod státních institucí

Mezi další závažné problémy, kterými se zpravodajské služby zabývají, patří podle předloženého materiálu rovněž snaha netransparentních společností ovlivnit chod státních či polostátních institucí. "Svůj vliv se převážně snaží prosadit prostřednictvím osob v jejich vedení, které následně prosazují jiné zájmy, než by z titulu své pozice prosazovat měly, a roste tak opět riziko poškozování zájmů České republiky," uvádí předkládací zpráva.

Zpravodajci usilují rovněž o informace o stoupencích radikálního islámu, jejichž aktivity by mohly být financovány z výnosů organizované kriminality.

Nově by zpravodajské služby také mohly žádat údaje od poskytovatelů telefonních služeb, které se týkají majitelů telefonních čísel.

Předkládané rozšíření pravomocí BIS je součástí širších změn, které vláda slibuje. V budoucnu se počítá rovněž s novým způsobem kontroly zpravodajských služeb, na které by se podílel i občanský orgán odvozený od Parlamentu a složený z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…