Rudá Semelová zaútočila na ministryni Hanákovou: Jdete proti všem

05.07.2013 12:01

Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková (TOP 09) tento týden po osmi měsících zastavila řízení, které mělo přezkoumat rozhodnutí o neprohlášení domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí za kulturní památku. Zbourání domu tak už nestojí nic v cestě. Její rozhodnutí však vyvolalo vlnu negativních reakcí. Jednou z nich je i prohlášení poslankyně za KSČM Marty Semelové, které zavěsila na svůj profil na ParlamentníchListech.cz.

Rudá Semelová zaútočila na ministryni Hanákovou: Jdete proti všem
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Marta Semelová

Semelová v něm uvádí, že již v prosinci minulého roku Hanákovou kvůli této záležitosti interpelovala ve sněmovně a upozornila ji, že zmíněný dům leží v památkové zóně, má vysokou památkovou hodnotu a proti demolici se staví občané, občanská sdružení, uznávaní architekti, památková rada Národního památkového ústavu i Klub za starou Prahu.

Celé prohlášení Marty Semelové ZDE

Všichni zmínění prý podle poslankyně dlouhodobě apelovali na ministerstvo a zodpovědné úředníky, aby neupřednostňovali zájmy soukromých investorů nad zájmy ochrany kulturního dědictví a památek.

Závažné rozhodnutí na poslední chvíli

Poslankyně připomíná tehdejší odpověď ministryně: „Již před tím, než komise o tomto rozhodla, jsem byla přesvědčena, že toto přezkumné řízení bude nezbytné. Zároveň jsem rozhodla, že toto doporučení budu akceptovat, že přezkumné řízení tedy proběhne. (…) Důvodem pro zahájení přezkumného řízení jsou závažné věcné a také procesní pochybnosti o zákonnosti tohoto rozhodnutí, zejména jsou to důvody z nedostatečného odůvodnění. Pokud budou tyto pochybnosti v přezkumném řízení prokázány, pak bude celé toto rozhodnutí zrušeno a věc bude vrácena zpátky Ministerstvu kultury k novému projednání. Tolik v této chvíli, pak se uvidí.“

„A teď tedy vidíme,“ kritizuje její krok Semelová. „I v demisi, na poslední chvíli, činí členové vlády závažná rozhodnutí proti vůli občanů, ale i expertů a památkářů, tedy těch, kdo tomu, na rozdíl od paní ministryně, opravdu rozumí,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…