Rudá radní Baborová hlásí policii: Studenti chtějí bivakovat před mým domem

21.11.2012 9:52

Minulý týden se radní Jihočeského kraje pro školství a kulturu stala členka KSČM Vítězslava Baborová. To záhy vyvolalo silnou vlnu nevole, iniciaci petice, demonstraci i stávku. Strakonická učitelka matematiky a fyziky musela dokonce oznámit na policii, že se chystá bivakování před jejím domem. Proč a kdo za organizací stojí, říct nechce.

Rudá radní Baborová hlásí policii: Studenti chtějí bivakovat před mým domem
Foto: Radek Kraus
Popisek: Protest proti koalici KSČM a ČSSD v Jihočeském kraji

Poprvé v polistopadové éře byl resort školství a kultury na krajské úrovni svěřen komunistům - konkrétně Vítězslavě Baborové, strakonické učitelce matematiky a fyziky. Proti této skutečnosti protestuje část veřejnosti. Středoškolský učitel zeměpisu na gymnáziu v Třeboni Martin Rosocha dokonce inicioval petici, kterou zatím podepsalo přes osm tisíc lidí. Kromě petice a demonstrace studenti třeboňského gymnázia vyzvali středoškoláky ke stávce, plánovanou na čtvrtek 22. listopadu.

Bivakování před domem

Jihočeská radní pro školství a kulturu musela kvůli útokům dokonce volat na policii, protože útoky na nejsou jen na ni, ale i na rodinu. „Musela jsem oznámit na policii, že pokud neodstoupím, připravuje se bivakování před naším domem. Mám obavy o sousedy, kteří jsou rozezleni,“ říká Baborová v rozhovoru pro Českou pozici.

„Nechápu, proč se to děje. Není to organizováno studenty. Já myslím, že za tím nestojí ani pan učitel Rosocha. On asi je pravicový volič, ale myslím, že to má organizaci úplně někde jinde,“ dodává kritizovaná komunistka s tím, že více o organizátorech povědět nechce.

Třeboňští gymnazisté nehodlají polevit ve svém tlaku na hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby odvolal členku KSČM z postu krajské radní. „Strana KSČM, která se transformovala z bývalé KSČ, se stále řádně nedistancovala od režimu, který zde panoval v letech 1948 – 1989. Proto vnímáme obsazení tak důležitého resortu jako je školství za necitlivé a nemorální," napsali vysokoškoláci v otevřeném dopise adresovaném jihočeskému hejtmanovi.

Negramotní studenti

Jenže ten chápe postup studentů jako vydírání. Zimola tvrdí, že studenti nedodrželi slovo tím, že v sobotu na náměstí uspořádali demonstraci proti současné krajské koalici, přitom mu prý slíbili, že půjde pouze o shromáždění k výročí 17. listopadu. „Myslel jsem si, že studenti jsou dostatečně gramotní na to, aby pochopili, že změnu ve vedení kraje neudělám. Ani nemůžu, protože o obsazení radních rozhoduje zastupitelstvo,“ řekl ČTK.

Volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD. Následně vytvořila koalici s druhými komunisty. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má ČSSD s KSČM 31 křesel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…