Rudé trenky nad Hradem... Wollner z ČT vysílá tato vážná slova k české společnosti

23.09.2015 17:02

To, že vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem rozdělí společnost, se dalo očekávat, píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz šéfredaktor reportážní publicistiky České televize, dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner.

Rudé trenky nad Hradem... Wollner z ČT vysílá tato vážná slova k české společnosti
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

Někdo v akci mladých performerů, jak Wollner označuje lidi z uskupení Ztohoven, prý vidí recesi, občanský protest, skvělé umělecké gesto, někdo zase zneuctění státního symbolu, prezidentského úřadu, ale i památky českých králů.

Úcta k prezidentskému úřadu je u nás silně zakořeněná. Bez ohledu na to, kdo jej zastává

Podle Wollnera si parta mladých „vagabundů“ svým nepřehlédnutelným činem chtěla otestovat reakci veřejnosti.

Přiznává, že zaznamenal i extrémní názory. Například, že výtržníky měla ochranka na místě zastřelit. To by se prý v mnoha demokratických zemích zcela jistě stalo. „Prý by to tak nechal udělat i Masaryk,“ podotýká Wollner.

  • Celý text je ZDE

Připomíná, že úcta k úřadu prezidenta je u nás silně zakořeněná, asi jako k jediné státní instituci, a to bez ohledu na osobu, která ji vykonává. Proto není nutné dlouho přemýšlet nad tím, proč se nedokážeme shodnout, zda je vyvěšení trenek na Hradě vtipné gesto, nebo fatální, frivolní „pošpinění nejsvětějších hodnot“.

Wollner v této souvislosti zmiňuje, že nejpozději od přímé prezidentské volby se neustále vyjevuje rozdělení naší země na „dvě půlky“, které spolu neumějí komunikovat. „Jednou jsou to západníci proti slavjanofilům, jindy třeba sluníčkáři proti hvězdičkářům, ‚pravdoláskaři‘ proti ‚lžinenávistníkům‘, ‚eurohujeři‘ proti ‚eurofobům‘ atd.,“ připomíná.

Rozdělení české společnosti? Jde o odvěký svár liberálů s konzervativci

Podle něj ale nejde o nic jiného než o klasický hodnotový spor, odvěký svár liberálů a konzervativců, kteří vidí svého „boha“ každý jinde: jedni v tradici, v obraně národní identity, vlastenectví, kultury atd., druzí ve svobodě, otevřenosti a loajální příslušnosti k demokratickému světu. „Jedni chtějí hájit tradici a posvátnost symbolů, ať už národních či státních, druzí si chtějí ponechat svobodu utahovat si ze všeho a všech, včetně toho, co je pro ty první posvátné,“ podotýká Wollner.

Závěrem uvádí, že by bylo dobře si tento rozkol uvědomit a přestat si vyhlašovat válku do úplné porážky druhé strany. Je třeba se s existencí této duality smířit, uvědomit si, že v jejím napětí může být pro obě strany něco inspirativního.

A pokud ne, stejně nám prý nic jiného nezbude, nechceme-li se neustále vracet zpátky do totality. „Byť jen tou vyhrocenou atmosférou s pachutí krve, která často připomíná nikoli demokratickou diskusi, nýbrž občanskou válku. Uvědomit by si to mělo nejen podhradí, ale samozřejmě i Hrad,“ dodal Marek Wollner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…