Ruská agrese. Zdechovský vysvětloval čtenářům: Hrozba pro bezpečí Evropy

05.01.2022 22:44

Europoslanec Tomáš Zdechovský se čtenáře ParlamentníchListů.cz opakovaně snaží přesvědčit, proč považuje Rusko za zemi, která ohrožuje Evropu.

Ruská agrese. Zdechovský vysvětloval čtenářům: Hrozba pro bezpečí Evropy
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Zdechovský se na svém profilu v ParlamentníchListech.cz potýká převážně s otázkami na Rusko a jeho údajnou dezinformační kampaň, která má podle něj oslabovat evropské demokracie.

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25522 lidí

„Pane Zdechovský, mohl byste říci obyvatelům tohoto státu, kde berete ty informace?“ otázal se europoslance jeden ze čtenářů.

„Není na tom nic tajného, stačí sledovat moje účty na sociálních sítích, kde sdílím i články a zdroje věnované tématům, k nimž se vyjadřuji,“ vysvětlil stručně Zdechovský, který články o Rusku vpravdě nešetří.

Jiný čtenář slova o ruské agresi taktéž nechápe a Zdechovského konfrontoval s tím, že západní státy vyvolávají konflikty mnohem častěji. „Můžete mi říci, kolik světových konfliktů vyvolalo Rusko a kolik Spojené státy, Anglie a Francie ve 20. a 21. století?“ zeptal se čtenář.

Zdechovský se ovšem nedal a všechnu vinu opět hodil na Rusko. „Dobrý den, z uvedených zemí mělo podíl na rozpoutání světového konfliktu jedině Rusko (či přesněji SSSR), které v r. 1939 napadlo spolu s Německem Polsko, a má tak podíl na rozpoutání druhé světové války v Evropě,“ napsal v odpovědi Zdechovský.

Vrátil se také čtenář, který europoslance konfrontoval svými dotazy již několikrát. Právě v odpovědích na něj Zdechovský pravil, že „Rusko a jeho zahraniční politika představuje bezpečnostní hrozbu pro evropské země, a to především kvůli dezinformacím, jejichž účelem je nabourat v lidech důvěru k demokratickému zřízení“.

„Vážený pane Zdechovský, Masaryk řekl, že demokracie je diskuse. A diskuse by měla vést k dobrání se pravdy. Vy tvrdíte, že Rusko se snaží dezinformacemi nabourat důvěru lidí v naši demokracii. A moje otázky jste označil za návodné v tom smyslu, že odpovědi znám a jen vás nutím k jejich potvrzení. Odpovědi podstrčené mi ruskými dezinformátory. Ale já se diskusi nebráním a oslovuji vás, který má podstatně víc informací a setkává se s politickými špičkami i v EP. Proč se odpovědím vyhýbáte? Jak tedy chcete proti těm dezinformacím bojovat, touto cenzurou?“ reagoval rozhořčený čtenář.

Ten své otázky na europoslance považuje za zcela zásadní a uvádí příklad. „Třeba dnes dostal pan Sukup 21 let za účast v teroristické skupině. Doněčtí ozbrojenci jsou teroristé jen podle Ukrajiny (i když podle Minsku II. mají vojáci dostat amnestii). U nás soudíme podle ukrajinského práva? Co třeba srovnání s UCK, jejich předáci (jen) jsou souzeni ne pro terorismus, ale válečné zločiny? Po 20 letech,“ nechápe čtenář.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Zdechovský se zprvu omluvil, ale odsouzení Sukupa je podle něj správné. „K případu pana Sukupa neznám podrobnosti. Nicméně už skutečnost, že měl sloužit v cizích ozbrojených silách, by i podle českých zákonů sama představovala důvod k trestnímu stíhání. Pokud se podílel na akcích naplňujících podle naší legislativy skutkovou podstatu teroristické činnosti, musel počítat s důsledky. Opravdu nevím, jak jste přišel na to, že by mohl být v Česku souzený podle ukrajinských zákonů – to nedává vůbec žádný smysl,“ vysvětloval Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…