Ruská agrese hrozí nabourat platný mezinárodní řád, uvedl prezident Pavel

29.08.2023 22:20 | On-line

Ruská agrese i rostoucí asertivita hrozí nabourat dosud platný mezinárodní řád vystavěný na dohodnutých pravidlech a spolupráci. V projevu k českým velvyslancům na Pražském hradě to dnes řekl prezident Petr Pavel. Je hrdý na to, s jakou silou a jednotou se Česko postavilo za napadenou Ukrajinu a poskytlo útočiště uprchlíkům. Zároveň se dokázalo vymanit ze závislosti na ruských energiích, ač se to mohlo zdát nemožné.

Ruská agrese hrozí nabourat platný mezinárodní řád, uvedl prezident Pavel
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Petr Pavel před Českým rozhlasem ve výročí invaze z roku 1968

Vítězství Ruska ve válce podle Pavla nelze dopustit. Nikdy se podle něj nesmířilo se ztrátou politického vlivu nad Českem. Pavel se dnes s velvyslanci při každoroční poradě setkal poprvé v úřadu prezidenta.

Podle hlavy státu se obecně oslabuje důvěra v demokracii a její instituce, sílí kybernetické útoky proti základním institucím státu. „Společně také čelíme velice intenzivní vlně dezinformací, které prohlubují nedůvěru a rozleptávají nejen naši společnost zevnitř," řekl Pavel.

Prezident uvedl, že vnímá i dopady války a migrační vlny na mnohé české občany nejen v ekonomické, ale i sociální rovině. „Vnímám i to, jak jsou tyto dopady cíleně a necitlivě zneužívány k šíření extremismu a v některých případech i xenofobie. Tomu se musíme postavit. Sám tomu budu věnovat velkou pozornost," uvedl. Při snaze o zachování světa postaveného na právu a jeho vymáhání nelze rezignovat na boj proti lži, manipulacím a šíření nenávistí, míní.

Součástí všech Pavlových jednání zůstane podpora Ukrajiny, což považuje nejen za solidární a morálně správné, ale také za prozíravé, strategické a klíčové pro zajištění bezpečnosti Česka. Podpora musí zůstat co nejširší, Ukrajina potřebuje humanitární, vojenskou, ekonomickou, politickou i rekonstrukční pomoc, míní. Apeloval také na vytvoření podmínek pro to, aby se Ukrajina po skončení války a splnění potřebných kritérií mohla stát plnohodnotným členem Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO).

Ruské vítězství by podle Pavla stvrdilo nepřijatelné bezpráví na Ukrajině a jejích obyvatelích, zároveň by Rusko povzbudilo k dalším nepřátelským krokům vůči jiným evropským zemím včetně Česka. „Zkušenost už máme a netřeba zvlášť spekulovat o tom, že se Rusko se ztrátou politického vlivu nad naší zemí nikdy nesmířilo. A je také zřejmé, že takový výsledek by inspiroval další země uvažující podobně jako Rusko," podotkl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ruská agrese i rostoucí asertivita hrozí nabourat dosud platný mezinárodní řád vystavěný na dohodnutých pravidlech, Pavel......, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGusta Pražák , 30.08.2023 8:48:25
Dobrý den. Nějak jsem nezaznamenal, že v dohodnutém mezinárodním řádu je ustanovení o rozšiřování NATO na východ směrem k Rusku ?

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …