Ruská armáda propouští ukrajinské vojáky internované na Krymu

27.03.2014 6:44

Ruská armáda postupně propouští ukrajinské vojáky a důstojníky internované během násilného obsazení vojenských objektů na okupovaném Krymu. Poslancům ukrajinského parlamentu to v Kyjevě oznámil úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Na cestě na pevninu je i velitel simferopolského vojenského letiště Belbek plukovník Julij Mamčur, který podle ukrajinských médií v konfrontaci s ruskou přesilou projevil největší odvahu a vytrvalost.

Ruská armáda propouští ukrajinské vojáky internované na Krymu
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Ruští vojáci podle Turčynova zadrželi kromě Mamčura i několik dalších vysokých ukrajinských důstojníků. „Díky energickým krokům Ukrajiny postupně vycházejí na svobodu a jsou na cestě na pevninu. Už dnes je přivítáme v Kyjevě," prohlásil. Ti, kdo se nezpronevěřili vojenské přísaze a projevili statečnost, budou vyznamenáni, dodal Turčynov. Kyjev má zatím informace o šesti propuštěných, pět důstojníků je stále v internaci.

Otázka ukrajinské výzbroje na Krymu zůstává podle kyjevských médií otevřená. Velení ukrajinské a ruské armády o případném převozu výzbroje na pevninu jedná, rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Rusko se na Krymu zmocnilo všech vojenských objektů, komanda ruské námořní pěchoty obsadila i všechny ukrajinské bojové lodi. Podle agentury ITAR-TASS si ruské velení zvlášť cení cvičného vojenského letiště v krymské obci Novofjodorovka, armádního areálu pro výcvik delfínů v Kozáckém zálivu u Sevastopolu a bývalého skladiště jaderných zbraní v obci Krasnokamjanka u Jalty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…