Ruská banka! Tam posíláte peníze Moravě! Od Fridrichové vidí skandál

30.06.2021 7:02

Přírodní katastrofa na jihu Moravy, kde před pár dny zdemolovalo tornádo a silné bouřky několik obcí, vzedmula nevídanou vlnu solidarity. Lidé přispěli už 800 milionů do sbírek, které založily nejrůznější nadace a neziskovky. Velký příval finančních darů na svůj účet si hlasem pražského arcibiskupa Dominika Duky pochvaluje také Arcidiecézní charita. Ovšem má to jeden háček – její účet je vedený u ruské banky, upozorňuje novinářka České televize Zuzana Černá. Na křesťanskou organizaci, která pomáhá lidem v nouzi, se tak vzápětí snesla jen snůška sprostých nadávek.

Ruská banka! Tam posíláte peníze Moravě! Od Fridrichové vidí skandál
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

Solidarita s lidmi na jihu Moravy je skutečně rekordní. Dokazuje to i fakt, že při povodních v roce 2002 se podařilo vybrat celkem 167 milionů, zatímco po tornádu je to už nyní 800 milionů. Aktuálním tématem nyní je i to, zda jsou zakladatelé sbírek skutečně důvěryhodní a finanční pomoc zamíří skutečně tam, kde je potřeba. Našla se i řada podvodníků, kteří se na neštěstí druhých snaží přiživit a zakládají falešné sbírky.

Ovšem překvapivě podobně výstražný ukazováček míří i směrem k Arcidiecézní charitě. I ta vybírá na pomoc lidem na jihu Moravy nemalé částky, problém je však podle Zuzany Černé v tom, že svůj účet ma vedený u Sberbanky.

„Účet diecézní charity je vedený u Sberbank (6800) – ruská banka ve vlastnictví ruského státu. Banka, která sehrála svou roli při úvěrování stavby maďarské jaderné elektrárny Paks: Orbán se dohodl s Putinem, že stavět bude Rosatom,“ zdůrazňuje Černá ve svém tweetu.

Kardinál Duka o finančních darech s potěšením informoval rovněž na svém twitteru. Ovšem právě ona skutečnost, že účet má Arcidiecézní charita skutečně u Sberbanky, vyvolal ostrou kritiku. „Češi opět ukazují svou solidaritu, když je třeba. Arcidiecézní charita hlásí mimořádný ohlas sbírky vyhlášené na pomoc obětem přírodního neštěstí na jižní Moravě. Arcibiskupství pražské samo přispělo částkou 100 tis. Kč a další pomoc zvažujeme. Sdílejte, přispějte!“ vyzývá Duka.

V následné diskusi nebyla nouze o zmíněné reakce plné emocí. Někteří komentující uhodili na Duku, že by se měl stydět za účet u Sberbanky. „Pane Duko, proč má Arcidiecéze účet u ruské SBER BANK??? Není vám stydno?“ vyčetl mu například Valenta Miroslav.

O reportérce pořadu 168 hodin Zuzaně Černé bylo nedávno slyšet například i kvůli jejímu střetu s poslancem za hnutí ANO Martinem Kolovratníkem, na něhož měla pokřikovat kvůli tématu migrace. Premiér Andrej Babiš se totiž v nedávné době několikrát kriticky vyjádřil k migraci, a dokonce tvrdí, že Piráti migranty z jiných kulturních okruhů naopak vítají. Jejich politika může podle něj vyústit v to, že se budoucí generace Čechů mohou ve své zemi brzy ocitnout v pozici menšiny.

To Černou očividně velmi rozčílilo, obrátila se tak na Kolovratníka se žádostí, aby se k věci vyjádřil. Ten však později uvedl, že její přístup nebyl profesionální a korektní. „Rád vám v klidu a věcně odpovím na jakoukoliv otázku. V pohodě. Ale brát mi mikrofon a pokřikovat na mě ve dveřích váš názor, že tu žádní migranti nejsou?“ napsal směrem k Černé na sociální síti.

Do věci se pak vložil i sám editor ČT24 Lutonský, který Černou hájil slovy, že není podstatné, pokud novinářka na poslance pokřikovala. Sám přitom spustil velký poprask v souvislosti s řáděním tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku, kdy připomněl, že v těchto obcích lidé většinou volili za prezidenta Miloše Zemana.

Tím vyvolal velkou bouři. Členka Rady České televize Hana Lipovská okamžitě napsala dopis generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi s výzvou, aby zakročil. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Lutonského obvinil, že rozdmýchává nenávist proti prezidentovi republiky.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …