Ruská média: Putin jede do Číny. Čekají se velké věci, které nepotěší Američany

19.05.2014 13:08

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je spolupráce jeho země s Čínou na nejvyšší úrovni v historii. Putin to řekl v rozhovoru pro čínská média v předvečer své návštěvy v Šanghaji. O schůzce informoval server kremelské televize Russia Today.

Ruská média: Putin jede do Číny. Čekají se velké věci, které nepotěší Američany
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Podle Putina je teď pro Rusko prioritou navázat úzké vztahy s Čínskou lidovou republikou. Těší se prý na setkání se svým protějškem, prezidentem Xi Jinpingem, se kterým udržuje dobré pracovní i osobní vztahy.

Posílíme spolupráci s Čínou ve všech oblastech

Ruský prezident si od návštěvy v Číně slibuje posílení spolupráce ve všech oblastech a nastavení společné politiky na mezinárodním poli. Výsledkem summitu má být společné prohlášení obou prezidentů a podepsání několika smluv.

Ruský server RT.com uvádí, že Rusko v současné době považuje Čínu za svého hlavního obchodního partnera. V roce 2013 dosahoval obchod mezi oběma zeměmi hodnoty 90 miliard dolarů. Podle Putina se to má zvednout na 100 miliard v roce 2015 a o pět let později by hodnota vzájemného obchodování měla dosahovat 200 miliard dolarů.

Celý článek RT.com ZDE.

Rusko už zásobuje Čínu ropou díky 60miliardovému projektu

Do Číny přitom Rusko vyváží především fosilní paliva. Čína pak do Ruska vyváží stroje a vybavení či textilní výrobky.

Strategickou spolupráci chtějí obě země navázat v oblasti energetiky. Rozsáhlý projekt v hodnotě 60 miliard dolarů zásobuje Čínu ropou skrze ropovod Skovorodino-Mohe. Dotahují se také smlouvy o vývozu ruského zemního plynu.

Spojené státy vehnaly Rusko do náruče Číny

Poslanec Státní dumy Michail Jemeljanov rozhovoru pro server Pravda.ru vysvětlil, že se Spojené státy snažily zabránit sbližování Ruska a Číny. Podle Jemeljanova totiž ještě za vlády prezidenta George Bushe měly USA plán na vytvoření silné G2. Jednalo by se o dva státy, které by dominovaly světu. Američané prý s nabídkou přišli nejdříve za Čínou, která to ovšem odmítla.

Spojené státy se pak spolu se svými spojenci snažily znepřátelit Rusko a Čínu. Svými zásahy na Ukrajině, kam se snažily dosadit prozápadní vládu, ovšem nasměrovaly Rusko přímo do čínské náruče.

Podle Jemeljanova tak Rusko velice rychle vyřeší problém, kam vyvážet plyn a ropu. Prý dojde i na spolupráci v oblasti vyzbrojování.

Celý článek Pravda.ru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…