Ruské lži o Ukrajině: Přehled za minulý týden

20.04.2015 12:34

Kyjevské noviny Delovaya Stolitsa zveřejnily pět údajně největších lží ruské propagandy za uplynulý týden, které šíří oficiální státní média či přímo Kreml a jeho stoupenci v řadách proruských povstalců.

Ruské lži o Ukrajině: Přehled za minulý týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Jako první nesmysl uvádějí noviny tvrzení vůdce Doněcké lidové republiky Alexandera Zacharčenka, že by se v případě útoků povstalců obránci přístavního města Mariupol vzdali bez vážnějšího odporu. Noviny konstatují, že Mariupol by se v žádném případě jen tak nevzdal. Podle deníku by nás ovšem mělo zneklidňovat, že Zacharčenkovo prohlášení přejímaly západní tiskové agentury zcela nekritickým způsobem. Pravdivá prý není ani zpráva o tom, že řecká komunita žijící na Krymu se stala terčem útoků „fašistické“ ukrajinské vlády. Podle moskevských novin Gazeta to měl říci řecký ministr obrany novinářům. Řecké velvyslanectví údajné prohlášení řeckého politika dementovalo s tím, že Řekové na Krymu nikdy podobné problémy neměli.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Za důkaz lživé propagandy považuje autor tohoto seznamu Dmitrij Bukovskij také tvrzení šéfa ruských úřadů v Doněcku Igora Martynova, který se nechal slyšet, že má v plánu obnovit bývalý status Doněcku coby „města milionů růží“. Na to však prý podle Bukovského nemá peníze ani pravomoci. „Bylo by to možné jedině tehdy, pokud by nový režim vzal lidem jejich veškeré finanční prostředky. Separatisté sice peníze mají, ale rozhodně prostřednictvím nich nechtějí bojovat s chudobou,“ konstatuje lakonicky Bukovskij.

Čtvrtou lží v pořadí za minulý týden je podle Bukovského tvrzení úřadů Doněcké lidové republiky, že v minulosti došlo k vojenským střetům mezi ukrajinskou armádou a dobrovolnickými pluky. „Podobné lži šířili proruští separatisté, protože doufali, že podobné provokace přinutí Kyjev odzbrojit a rozpustit dobrovolnické jednotky. A konečně pátou největší lží ruské propagandy je podle kyjevského deníku text publikovaný na jednom ruském webu, podle kterého čtyři američtí vojáci znásilnili dvě ukrajinské nezletilé dívky. Ruský web bez důkazů referoval o tom, že místní lidé po mohutných protestech přinutili ukrajinské úřady přečin vyšetřovat. Nakonec ruský server dospěl k závěru, že Američané sice byli vinni, ale jelikož byli chráněni diplomatickou imunitou, nemohli být trestně stíháni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…