Ruské zdravotnictví se hroutí pod koronavirem, píše Bloomberg

20.05.2020 10:18

Americký server Bloomberg píše o tom, jak pandemie odhalila nedostatky ruského zdravotnictví. Zanedbávaný systém není schopen zvládat příliv pacientů a prakticky zničil výhodu, kterou Rusko získalo včasným uzavřením hranic s Čínou.

Ruské zdravotnictví se hroutí pod koronavirem, píše Bloomberg
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

V Rusku začal počet nakažených koronavirem růst velmi dramaticky. Na počátku března mělo jen jednotky nakažených, nyní se má jednat o více než 290 tisíc lidí, což řadí Rusko na druhé místo na světě za USA.

Ačkoliv jen málo zemí dokázalo epidemii skutečně zvládnout, vývoj v Rusku podle Bloombergu odhalil, jak zanedbaný je ruský zdravotnický systém. Omylem se prý především ukázala snaha nahradit dovoz zdravotnických pomůcek vlastní produkcí – již ve dvou případech se nespolehlivý ruský ventilátor vzňal a zabil pacienta.

Ruské zdravotnictví před sebou hrne problémy už od sovětských časů. V té době byla zdravotní péče zdarma, ale poskytované služby byly chronicky neefektivní, s nedostatečně placenými lékaři i špatným vybavením.

Vladimir Putin měl změny ve zdravotnictví jako jeden ze svých hlavních cílů a skutečně dokázal dostat do zdravotnictví docela dost peněz z prodeje ropy a zemního plynu. Bylo to spojeno s tažením za lepší zdraví národa, bojem s alkoholismem i kouřením.

Rovněž se Putin snažil systém zefektivnit, což vedlo k rušení některých malých nemocnic. Americká profesorka Judy Twiggová, která se na vývoj sovětského zdravotnictví badatelsky zaměřuje, uznává, že všechna tato opatření nebyla nesmyslná.

Jenže mnoho reforem proběhlo jinak, než bylo naplánováno. Výsledkem je, že celková úroveň zdravotní péče v Rusku zůstala slabá a systém neefektivní.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE.

Koronavirová pandemie měla tyto potíže obnažit v nahotě. Rusko získalo trochu času, když vláda v lednu včas uzavřela hranice s Čínou, a díky tomu přišla pandemie do země až po několika měsících ze Západu. Přesto „první linie“ situaci nezvládala.

Neoficiální informace, které má Bloomberg z Ruska, prý dokazují, že příliš mnoho lidí šlo se svými potížemi do nemocnice, přetížený personál nedokázal oddělit nakažené od zdravých a chronický nedostatek ochranných prostředků přispěl k dalšímu šíření. V Rusku to oproti ostatním zemím zcela nadstandardně měli „odnést“ nechránění zdravotníci, kterých mělo zemřít více než 220. Dokonce se objevily tři případy, kdy vyčerpaní lékaři „za nevyjasněných okolností vypadli z okna“.

Pandemie také nasvěcuje zásadní rozdíly ve vyspělosti ruských regionů. V Moskvě sice bylo zaznamenáno nejvíce případů, ale místní špičková klinika situaci zvládla. Počet úmrtí se v Moskvě během dubna zvýšil o 18 procent – pro srovnání v New Yorku se zvýšil na čtyřnásobek.

Venkovské regiony na tom byly dramaticky hůře. Na začátku dubna nakazil množství lidí lékař v sibiřském Komi, protože kvůli nedostatku lidí pracoval infikovaný. V Jekatěrinburgu ve stejném případě jeden lékař nakazil 78 lidí. Velkým ohniskem nákazy se stává chudá oblast jižního Dagestánu.

Rusko reaguje a situace se v mnoha oblastech lepší. Zlepšuje se testování, procento úmrtí není při zohlednění zdravotního stavu ruské populace až tak dramatické. Co však vypadá velmi ponuře, to je budoucnost ruské ekonomiky. Zastavené hospodářství ještě zhoršují klesající ceny ropy, na které je Rusko výrazně závislé. Za rok 2020 Bloomberg očekává nejhorší recesi od rozpadu SSSR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…