Rusko: Překvapivé vyjádření Vladimira Žirinovského

04.04.2017 13:01

Ruská opoziční strana LDPR v čele se svým lídrem Vladimirem Žirinovským vyzvala vládu, aby se postarala o propuštění všech zadržených na protikorupčních demonstracích z neděle 26. března, informuje server RBK.

Rusko: Překvapivé vyjádření Vladimira Žirinovského
Foto: archiv LDPR
Popisek: Předseda Liberálně - demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij

Ve čtvrtek 30. března informační služba ruské politické strany LDPR zveřejnila výzvu ruské vládě k propuštění mladých lidí, kteří byli zatčeni v rámci protikorupčních demonstrací v neděli 26. března.

„Je možné, že tito lidé narušili veřejný pořádek. Na druhou stranu jsou to jen mladí lidé, sám fakt, že byli zadrženi, je pro ně dostatečnou lekcí do budoucna. Někteří se stali obětí propagandy, druzí zas přišli čistě jen ze zvědavosti,“ uvádí se v oficiálním prohlášení LDPR.

„Nemá cenu ještě více dráždit naši mládež, držet ji za mřížemi. Více humánní přístup by byl z našeho pohledu daleko lepším pro řešení vzniklé situace.“

Lídr strany LDPR, kontroverzní postava ruské politické scény Vladimir Žirinovskij, si aktivizaci ruské mládeže vysvětluje tím, že ve městech „nemají mladí lidé žádný prostor pro vyjádření vlastní pozice a výměnu názorů“. Žirinovskij tedy navrhl vytvořit „Dům svazů“ přímo v centru Moskvy, kde se budou tito lidé scházet a diskutovat o politických problémech.

„Zadržení mladí lidé mají již tak silné psychické trauma. Není třeba je ještě více stresovat a provokovat,“ napsal ruský politik na svůj twitter.

Podle různých údajů se demonstrací zúčastnilo okolo 8 až 20 tisíc lidí. Policie zadržela více než tisícovku demonstrantů. Jednalo se tak o nejvyšší počet zadržených v rámci jedné akce od roku 1993.

Podle politologa Konstantina Kalačeva, který dal rozhovor RBK, LDPR považuje mládež za svou cílovou skupinu. Z tohoto důvodu muselo vedení strany na masové zatýkání nějakým způsobem zareagovat.

Lídr LDPR Vladimir Žirinovskij se prý údajně navíc snaží dostat do pozice „veřejného politika číslo tři v Rusku“, tedy po prezidentu Putinovi a opozičním aktivistovi Navalném, uvedl politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…