Rusko: Začíná boj o Kreml. Už teď. Je zde nový projekt

13.09.2016 11:01

Nad tím, zda volbami do ruské Státní dumy začíná další boj o směřování federace, se na webu Literarky.cz zamyslel komentátor Mirko Raduševič. „O boji lze mluvit podle několika symptomů. Jedním z nich je známka toho, že opozice vedená bývalým šéfem Gazpromu Chodorkovským se právě nyní již pustila do boje o prezidentství, přestože se volby konají až v roce 2018,“ zmiňuje úvodem.

Rusko: Začíná boj o Kreml. Už teď. Je zde nový projekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Raduševič si ve svém komentáři mimo jiné také všímá dalšího upevňování postavení prezidenta Vladimira Putina a jeho boje s opozicí. „Minulý týden ruské ministerstvo spravedlnosti prohlásilo, že analytické centrum pro výzkum veřejného mínění Levada Centrum působí v Rusku jako agent cizí mocnosti, bylo zařazené do registru takto působících organizací a jako takové může být uzavřeno,“ poukazuje Raduševič. A uvádí, že ředitel analytického centra Jurij Gudkov vidí za tímto aktem činnost člena Rady federace D. V. Sablina. Tento vůdce „protimajdanovské“ kampaně má prý na svědomí korupci, plagiátorství a podvody. Gudkov mimo jiné zmínil, že celá situace vyvolává strach podobný sovětským časům. 

Anketa

Měla by se Visegrádská čtyřka v případě vítězství Norberta Hofera propojit s Rakouskem a vytvořit těsnější unii?

94%
hlasovalo: 10789 lidí

„Organizace Levada Centrum se pyšnila a pyšní, že její analýzy jsou naprosto nezávislé a tím také objektivní. V této souvislosti současný ředitel Gudkov upozorňuje, že byl neustále vyvíjen tlak na podmanění a kontrolu centra,“ dodává Raduševič.

Původní text ZDE.

Závěrem se pak ještě věnuje bývalému šéfu Gazpromu Chodorkovskému, který chce skoncovat s Putinem z důvodu zcela jiné představy o směřování Ruska. „Poslední jeho akcí, a to záměrně nyní před volbami do Dumy, je včerejší založení další iniciativy a k tomu příslušných webovských stránek ‚Místo Putina‘ (Vměsto Putina). Cílem akce je najít alternativního kandidáta do prezidentských voleb v březnu roku 2018. Na jmenovaných webovských stránkách se objevilo již třináct budoucích kandidátů,“ jmenuje Raduševič vůdce ruské opozice Alexandra Navalného či starostu Jekatěrinburgu Jevgenie Roizamana. Sám Chodorkovskij však kandidovat nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…