Rusko a Čína vadí. Jiné země naši „disidenti“ nekritizují, i když také ubližují lidem, stojí v MF Dnes

29.09.2016 9:38

Návštěva ruským režimem stíhaného umělce Olega Vorotnikova v Česku nám nabízí smutný pohled na to, kam došli ti, kdo se dřív rvali za lidská práva, a zejména jejich následovníci, konstatuje redaktor Mf Dnes Vojtěch Srnka.

Rusko a Čína vadí. Jiné země naši „disidenti“ nekritizují, i když také ubližují lidem, stojí v MF Dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Novinář připomíná, že Vorotnikova přivezli do Česka lidé, kteří „tak rádi“ kritizují Rusko. Původně chtěli ruským režimem stíhanému umělci pomoci na útěku, když však vyšlo najevo, že je k nám a Západu skoro stejně kritický jako k Putinovi, dávají od něj honem ruce pryč. „Někteří by snad byli nejraději, kdyby ho policie opravdu poslala zpátky do Ruska,“ podotýká Srnka.

S Vorotnikovým chováním i vystupováním lze dle Srnky jen těžko sympatizovat. Avšak pozorovat, jak lidé, kteří mu pomohli se do Česka dostat, reagují na to, když veřejně projevuje svůj názor, je prý opravdu cenné. „Odhaluje to totiž, jak moc se ti, kteří jsou dodnes považováni za disidenty minulého režimu, změnili a jak se změnil boj za hodnoty, které tehdy bránili. A asi ještě více, jak vypadá boj těch, kdo se považují za jejich následovníky,“ objasňuje Srnka.

Redaktor Mf Dnes poukazuje zejména na jakési pokrytectví dnešních českých „disidentů“. Ti totiž na rozdíl od Vorotnikova, který je kritický k Rusku i Západu, se vymezují pouze proti Zemanovi, Rusku a Číně a pohrdají každým, kdo má jiný názor.

Dokáží tak zavírat oči před mučením, zabíjením nebo porušováním lidských práv, kterého se dopouští státy, jež u nich nejsou na černé listině. „To jsou přece zločiny, které by se za minulého režimu terčem kritiky disentu staly bez ohledu na to, kdo je páchal. Jenže teď jejich kritika z kruhů, které se považují za pokračování disidentského odkazu, vzejde pouze tehdy, pokud se jich dopouští Rusko nebo Čína. A to k poctivému přístupu k dnešnímu světu v žádném případě nestačí,“ má za to Srnka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…