Rusko a rakety: Teď mají prý problémy s výrobou

20.05.2023 16:19

Washingtonský Institut pro studium války naznačil, kolik jen od počátku roku 2023 utratili Rusové za válku. V přepočtu má jít o víc než 3 biliony korun. Invaze na Ukrajinu trvá více než 450 dní a Rusové prý začínají mít problémy s výrobou nových raket. O slovo se přihlásila Indie. Indický premiér Módí oznámil, že je odhodlán udělat vše pro to, aby se válka vyřešila. Ale aktuálně se neřeší zdaleka jen válka na Ukrajině, ale také situace v Číně. A čínští komunisté reagují.

Rusko a rakety: Teď mají prý problémy s výrobou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odpal jaderné střely

Válka na Ukrajině trvá už 451 dní a Ukrajinci hlásí, že díky protiútokům u Bachmutu stále postupují. Podle Hanny Maljarové, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, je teď postup Ukrajinců o něco pomalejší, protože Rusové ve směru k Bachmutu vrhli velkou část svých záloh.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
Rusko pokračuje v letecké kampani proti Ukrajině. V Kyjevě i v dalších městech. Na domy civilistů dopadaly íránské drony i ruské rakety Kalibr. Washingtonský Institut pro studium války však upozorňuje, že ruská schopnost vyrobit nové rakety, které by se daly odpálit na Ukrajinu, je omezena.

„Rusko dokáže měsíčně vyrobit pouze 25 řízených střel Kalibr, 35 Kh-101, dva Kinžaly a 5 balistických raket 9M723 Iskander-M. Vzhledem k tomu, že ruské síly dosud v květnu téměř denně podnikaly raketové údery na týlové oblasti Ukrajiny, je pravděpodobné, že rychle spotřebovávají své zásoby přesné munice, a to potenciálně rychlostí, která převyšuje výrobní kapacity,“ napsal institut s odvoláním na slova zástupce ukrajinské Hlavní rozvědky (GUR) Vadyma Skibického.

Američané se podle všeho definitivně rozhodli, že předají Ukrajincům letouny F-16. Údajně je přesvědčilo i to, že se Ukrajinci ukázali jako velmi schopní piloti, jejichž výcvik rozhodně nezabere předpokládaných 18 měsíců.

„Prezident Joe Biden 19. května údajně informoval vedoucí představitele skupiny G7, že Washington podpoří společné úsilí o výcvik ukrajinských pilotů na letouny F-16 a další letouny čtvrté generace. Toto rozhodnutí znamená prudký obrat v politice USA vůči letounům čtvrté generace na Ukrajině a následuje po Bidenově jednání s různými vedoucími představiteli G7 v japonské Hirošimě 19. května. Server Yahoo News v souvislosti s tím 18. května informoval, že ukrajinští piloti překonali standardní očekávání Pentagonu ohledně doby výcviku na letovém simulátoru pro letouny F-16 a budou schopni provozovat letouny F-16 za pouhé čtyři měsíce oproti předpokládaným 18 měsícům, přičemž se odvolával na interní hodnocení amerického letectva,“ uvedl institut.

Rusové od počátku roku 2023 údajně vydali na chod války asi 11,9 bilionu rublů, v přepočtu asi 3,2 biliony korun. Ministerstvo financí ale počítalo jen s 8,8 miliardami rublů, takže 3,1 bilionu rublů výdajů už jde nad rámec odhadovaných nákladů na válčení. Alespoň podle ISW.

Na okraji summitu G7 v japonské Hirošimě se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj setkal se indický premiérem Naréndrou Dámodardou Módím. Indický předseda vlády Zelenského ujistil, že jeho země udělá vše pro to, aby se tato válka vyřešila.

„Válka na Ukrajině je velkým tématem pro celý svět. Má také mnoho dopadů na celý svět. Nepovažuji ji však pouze za otázku ekonomiky nebo politiky. Pro mě je to otázka lidskosti,“ řekl Módí podle CNN. „Ujišťuji vás, že Indie i já osobně uděláme vše pro to, abychom ji vyřešili,“ dodal.

CNN připomněla, že Dillí po celou dobu války posílalo na Ukrajinu humanitární pomoc, zdrželo se hlasování o rezolucích OSN, které vyzývají ke stažení a odsuzují invazi.

Britská veřejnoprávní BBC upozornila, že válka na Ukrajině není zdaleka jediným tématem summitu lídrů G7, sdružení ekonomicky nejvyspělejších států světa. V Hirošimě se řeší také Čína. A komunisté v Pekingu už reagují.

Lídři skupiny G7 podpořili státy jihovýchodní Asie, které se potýkají s ambicemi Číny. I když Čínu přímo nezmínili.

Lídři G7 uvedli, že neusilují o politiku, která by měla bránit hospodářskému pokroku Číny. Zároveň však slíbili, že podniknou kroky ke „snížení nadměrných závislostí v našich kritických dodavatelských řetězcích“ - což je podle BBC odkaz na to, že země G7 jsou s Čínou v oblasti obchodu stále neoddělitelně propojeny.

Čína na oplátku vyzvala státy skupiny G7, aby se přestaly vměšovat do záležitostí jiných zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…