Rusko je slabé, zní z Německa. Silná slova

21.03.2024 7:43

Zatímco Ukrajinci stále volají o pomoc kvůli tomu, že mají k dispozici méně a méně munice, německý kancléř, sociální demokrat Olaf Scholz, hlásí do světa, že Rusko není tak silné, jak si někteří lidé myslí. A americký ministr obrany Lloyd Austin prohlásil, že i přes určité obtíže v poskytování pomoci zůstávají Američané stát na straně Ukrajiny.

Rusko je slabé, zní z Německa. Silná slova
Foto: FCB
Popisek: Olaf Scholz

Kancléř Olaf Scholz varoval před přeceňováním ruských sil. „Rusko není tak silné, jak si lidé nyní myslí,“ řekl Scholz ve středu ve vládním prohlášení v Bundestagu v Berlíně. Učinil tak v okamžiku, kdy Rusové ničí Ukrajinu již 756. den a Ukrajinci znovu a znovu do světa volají, že jim dochází munice. Na kancléřova slova upozornil server nejčtenějšího německého deníku Bild.

Ruský vpád na Ukrajinu označil za brutální, ale fakt, že ruský režim musí vůči svým občanům uplatňovat rozsáhlý systém represí, ukazuje podle Scholze, že je Ruská federace vnitřně slabá. A v takové situaci musí podle kancléře EU v pomoci Ukrajině vytrvat.

„Pokud se ruský prezident domnívá, že musí tuto válku přečkat a že naše podpora zeslábne, pak se přepočítal,“ řekl kancléř.

I americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil, že Američané nadále stojí po boku Ukrajinců. Na základně Rammstein v Německu Lloyd Austin v úterý zdůraznil, že USA „nenechají Ukrajinu selhat“, přestože Kongres nadále odkládá další financování pomoci Ukrajině. Ve svém projevu na 20. setkání Ukrajinské obranné kontaktní skupiny na letecké základně Ramstein Austin řekl, že ukrajinská armáda nadále „degraduje schopnosti Kremlu“. Na ministrova slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

„Ukrajina neustoupí a ani Spojené státy neustoupí,“ řekl Austin, když seděl vedle ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova. „Naše dnešní poselství je tedy jasné: Spojené státy nenechají Ukrajinu selhat. Tato koalice nenechá Ukrajinu selhat. A svobodný svět nenechá Ukrajinu selhat.“

Pentagon minulý týden oznámil balíček pomoci ve výši 300 milionů dolarů  kvůli finančním úsporám z jiných kontraktů americké armády. Austin nazval balíček „mimořádným opatřením“ a řekl, že USA a jejich spojenci budou spolupracovat „na identifikaci mezer, na zvládnutí průřezových potřeb a na pomoci Ukrajině vybudovat impozantní budoucí síly“.

Z Pentagonu také zaznívá, že teď, v důsledku slabší vojenské pomoci poskytované Spojenými státy, je teď Ukrajina slabší, ale pokud si Rusové myslí, že se brzy zhroutí, měli by prý vědět, že to může trvat roky. Rozhodně ne týdny nebo měsíce.

Austin poukázal na řadu statistik dokládajících ruské ztráty. Od února 2022 bylo zabito nebo zraněno nejméně 315 000 ruských vojáků, řekl Austin, a Rusko „utratilo až 211 miliard dolarů na vybavení, nasazení, udržování a udržení své imperiální agrese proti Ukrajině“. Ministr obrany USA  také řekl, že válka bude stát Rusko 1,3 bilionu dolarů „v dříve očekávaném hospodářském růstu do roku 2026“.

„Ukrajina potopila, zničila nebo poškodila asi 20 středních až velkých plavidel ruského námořnictva,“ řekl v úterý Austin. „A Ukrajina pokračuje v sestřelování ruských válečných letadel.“

Mezitím ze samotného Kyjeva přišly zprávy o raketovém útoku, během kterého Rusové zranili 10 lidí. Včetně dítěte.  Útok poškodil bytové domy, školku, obchod, infrastrukturu a vozidla. Na místech útoku pracují pohotovostní služby a v rámci probíhajících útoků se vyšetřuje celý rozsah škod. O úderu informoval server Kyiv Independent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Potrhlý Olaf už zapomněl., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 21.03.2024 9:04:23
Na výprask Vaterlandu u Stalingradu, obsazený Berlín Rusy. Už jim otrnulo a to není dobře.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…