Rusko pořádá vojenské cvičení, ale může to skončit válkou se Západem. Porošenko z Kyjeva varuje

07.09.2017 20:30 | Zprávy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na půdě ukrajinského parlamentu varoval, že ruské vojenské cvičení nazvané Západ 2017 v podstatě může být jen předehrou k válce se Západem, kterou možná Rusko rozpoutá. Informuje o tom ČTK.

Rusko pořádá vojenské cvičení, ale může to skončit válkou se Západem. Porošenko z Kyjeva varuje
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin, Porošenko

Rusko možná chystá válku se Západem, varoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Rusko-běloruské cvičení nazvané Západ 2017, které se jednou za čtyři roky opakuje, může tentokrát skončit ruským útokem na Ukrajinu. Tento útok by podle prezidenta mohl vést k válce proti celému Západu.

„Dosud nejsou žádné známky, že by Moskva byla ochotna stáhnout se z Donbasu či odejít z Krymu. Ale je stále více důkazů, že se chystá k útočné válce kontinentálního rozsahu,“ řekl dnes Porošenko v ukrajinském parlamentu.

Celý článek naleznete zde.

Ukrajinský prezident je toho názoru, že letošní cvičení je větší než předchozí manévry a že je Ruská federace prakticky připravena na válku. Teď se k hranici s Ukrajinou přesunou vojáci a bojová technika a vůbec není jisté, že po skončení cvičení ruští vojáci zase odtáhnou.

„Nynější cvičení jsou mnohem větší (než obvykle). Je zjevné, že Kreml prověřuje, nakolik jsou k velké válce se Západem připraveny nejen ruské ozbrojené síly, ale i celý ruský stát,“ prohlásil také Porošenko.

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý na konci srpna v rozhovoru pro Český rozhlas poznamenal, že Rusko sice deklaruje, že se chystaného cvičení účastní jen necelých třináct tisíc vojáků, ale Aliance už po zkušenostech z předchozích let počítá s tím, že cvičení bude mnohem rozsáhlejší. A přece se prý NATO neobává, že se cvičení změní ve skutečnou válku, jakou jsme viděli třeba na Krymu.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…