Rusko prý prožívá klid před bouří. Může nastat toto

14.02.2015 20:10

Zatímco Kyjev a Moskva uzavřely ve čtvrtek dohodu o příměří na východě Ukrajiny, ruská ekonomika se potýká s těžkostmi. Dusí ji propad cen ropy, západní sankce, slabý rubl a vysoká inflace. Obyčejní Rusové to pociťují už dlouho a někteří se obávají, že ta skutečná krize ještě ani nezačala. A aby toho nebylo málo, ruská ekonomika letos podle analytiků směřuje do hluboké recese.

Rusko prý prožívá klid před bouří. Může nastat toto
Foto: repro, tan
Popisek: Ruský rubl. Bankovky jsou tisknuty v nominálních hodnotách 5, 10, 50, 100, 500, 1000 a 5000 rublů. Bankovky 5 a 10 rublů jsou již postupně stahovány z oběhu a nahrazovány mincemi o stejné nominální hodnotě

"Jsme teď na pokraji krize. Jsme blízko, ale pořád ještě tam nejsme," řekl v rozhovoru s finanční televizí CNBC hlavní ekonom ruské společnosti BCS Financial Group Vladimir Tichomirov. "Mohu říci, že pořád ještě jsme neviděli plný dopad hospodářské krize. Propouštění, zavírání firem, nárůst nedobytných úvěrů - nic z toho jsme ještě neviděli. To ale neznamená, že to nepřichází," řekl.

Propad až o 5,5 procenta

Ruskou ekonomiku tvrdě zasáhl zejména propad cen ropy na světových trzích a také sankce, které na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi uvalily některé západní země. Rubl v důsledku toho za poslední rok ztratil proti dolaru více než polovinu své hodnoty, což ještě více zvýšilo inflaci. Ta se nyní pohybuje kolem 11,4 procenta.

"Je to klid před bouří. My víme, že ta bouře přichází, jde jen o to, jak prudká bude," říká Tichomirov.

Od dob, kdy byla klenotem mezi mladými trhy, prošla ruská ekonomika radikální změnou. V letošním roce by mohla zaznamenat propad až o 5,5 procenta, upozorňuje mezinárodní ratingová agentura Moody's. To je zásadní zvrat proti roku 2008, kdy ekonomika naopak vykázala růst o 5,6 procenta. Není divu, že ruské firmy jsou nervózní, i když nemohou ovlivnit ani faktory vnější, jakými jsou nízké ceny ropy či zpomalení globálního růstu, ani faktor vnitřní, kterým je osoba prezidenta Vladimira Putina.

"Podnikatelský svět má strach a obavy. Je to velmi složitá situace, abych to řekl jemně. Většina těch rizik ale není v ekonomice, je v politice a v geopolitice, a to má i vliv na vyhlídky podnikání v Rusku," říká Tichomirov. "Podnikatelský sektor s tím obecně moc nenadělá - moc vlivu na politiky uplatnit nemůže," dodává.

Ruští politici si pospíšili s tím, aby zodpovědnost za ekonomickou krizi nenechali na sobě

Například podnikatel Stanislav Sergejev, který pracuje se začínajícími podniky v Moskvě a Petrohradu, teď o práci nezavadí. Tak jako on mají obavy i další podnikatelé. "Můžu vám říct, jaká atmosféra a nálada teď panuje v Moskvě a Petrohradu. Ano, máme z toho všeho strach. Někteří mí přátelé, kteří vlastní firmy, už začali snižovat počet zaměstnanců o 50 procent a jejich platy o 70 procent," řekl Sergejev.

Kvůli znehodnocení rublu teď Rusové musejí utrácet víc a Sergejev říká, že jak se začíná hroutit vnitřní trh a čím dál víc lidí je bez práce, dá se očekávat i nárůst kriminality.

Ruští politici si přitom pospíšili s tím, aby zodpovědnost za ekonomickou krizi nenechali na sobě. Jak řekl i Putin, viníkem současného stavu je pokles cen ropy a "vnější faktory". Že se ale Rusko musí změnit, to už cítí i vláda. Například ministr financí Anton Siluanov tento týden řekl, že reformy jsou naprosto nezbytné, pokud se má Rusko zotavit. Připustil, že je teď země ekonomicky "v úzkých".

"Tato situace není výsledkem (ekonomických) sankcí, je výsledkem hloupého řízení za posledních 20 let," říká Sergejev. Ekonom Tichomirov dodává, že ruská ekonomika, která je závislá na vývozu surovin, se musí změnit už jen proto, aby nebyla "rukojmím" výkyvů cen ropy. Ty od loňského června spadly o polovinu. "O reformách se mluví, ale moc se toho nedělá. Rusko má dnes rozvinutý finanční sektor a výrobu aut, tam je pokrok znát. Na ekonomiku ale mají pořád ještě zásadní vliv komodity, a to se musí změnit," říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…