Rusko prý trápí vinaře z Krymu

19.06.2014 12:27

Ruské velmocenské ambice zřejmě neznají mezí. Premiér Dmitrij Medveděv plánuje do roku 2020 učinit ze svého státu mimo jiné vinařskou velmoc. A dopomoci mu k tomu má i nedávno anektovaný Krym. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Rusko prý trápí vinaře z Krymu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

Medveděvův plán by měl být v praxi realizován pomocí nového zákona, jehož součástí je označování vín na základě geografického principu. „Bude stolní víno, víno s chráněným geografickým označením a vína s chráněným místem původu,“ vysvětlil deníku Nězavisimaja gazeta předseda Svazu vinařů Ruska Leonid Popovič. Poslední dvě kategorie by pak měly být osvobozeny od daně z alkoholu, což by mělo mít za následek rozvoj ruského vinařství.

Naopak daně pro výrobce tzv. vinných nápojů by se měly zvýšit. A to se nelíbí krymským výrobcům, kteří do svého vína přidávají líh. „Daně budou pro naše vína desetkrát vyšší, než byly na Ukrajině,“ postěžoval si agentuře Interfax ředitel vinného závodu Massandra Nikolaj Bojko. Poslanci ruské dumy krymské vinaře uklidňují a již slíbili, že zavedou kategorii tzv. speciálních vín, které budou od daní osvobozeny.  

Do roku 2020 by rovněž mělo dojít k navýšení rozlohy ruských vinic: ze současných devadesáti tisíc hektarů (i s Krymem) na sto čtyřicet hektarů v roce 2020.

Ruský vinařský průmysl v současné době stagnuje. Problémem ruských vín je zejména to, že o nich skoro nikdo neví. Reklama na alkoholické nápoje je totiž v Rusku zakázaná. „Donutit majitele restaurací, aby měli určitou povinnou kvótu domácích vín, je velice složité. To, že vůbec je na vinných lístcích, je vlastně mecenášství restauratérů, protože lidé ruské značky neznají,“ konstatoval jeden z navrhovatelů zákona, poslanec Viktor Zvagelskij.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…