Rusko u Kyjeva? Zde jsou fakta. Generál Macko o Putinovi

17.03.2022 21:51 | Rozhovor

Generál Pavel Macko, do roku 2018 zástupce náčelníka Generálního štábu Armády Slovenské republiky, dosud nejvýše postavený slovenský voják ve strukturách NATO, komentuje situaci na Ruskem okupované Ukrajině. Putin podle něj ztratil všechny výhody rychlé a úspěšné války, Rusům podle Macka selhává především logistika, armáda není sehraná a secvičená. A Ukrajinci se velmi dobře brání. Rusko pokračuje ve snaze ovládnout Ukrajinu.

Rusko u Kyjeva? Zde jsou fakta. Generál Macko o Putinovi
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Zatím však ukrajinská armáda zdatně odolává. Jak byste okomentoval současnou situaci, pane generále?

Zatím Rusové nedosáhli žádného velkého taktického úspěchu, který by mohl být nějakým způsobem rozvinut.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

Nedaří se jim vést kombinované boje na otevřeném prostranství a zlomit odpor ukrajinských sil, například na přístupových cestách do Kyjeva.

Proč Rusové nevezmou Kyjev útokem, proč nejsou agresivnější a progresivnější?

Skutečnost, že se v případě Kyjeva může Putin někomu jevit tak mírumilovný, je proto, že Ukrajinci si stále udržují Rusy na distanc. Takže boje probíhají v menších městech v okolí, kde Ukrajinci zřídili bojové pozice. Jezdí po přístupových cestách a Rusové se příliš neodvažují do otevřeného terénu, protože pro těžkou techniku je to velmi nejisté. Mohou zapadnout nebo minout, a proto jsou velmi předvídatelní. Prostě se nestane, že se z lesa náhle vynoří tanková brigáda, zlomí odpor a rychle pokračuje do města.

A co konvoj, ta obrovská a hrozivá 70kilometrová kolona ruských vojáků?

Ta tanková kolona vypadala spíše jako kolona reportérů.

Už si mysleli, že budou mít situaci pod kontrolou a chtěli rychle obsadit administrativní budovy a nastolit tam svůj režim. Ale zřejmě nečekali, že odpor bude velký. Velitelé se navíc mezi sebou ani neznali; ta armáda je početná, ale nikoliv sehraná.

Ruské ambice tedy zřetelně klesají?

Nepochybně je již slabší, než bylo v době, kdy konflikt na Ukrajině začal, V současné sobě je na tom Ukrajina strategicky lépe.

Samozřejmě, že to ještě nemusí nic znamenat.

Ale to, co chtěli, udělat rychlou změnu, vymazat Ukrajinu z mapy nebo z ní udělat loutkový stát – tento scénář je zcela vyloučen. Mohou být schopni zlomit odpor vojensky – i to je nepravděpodobné. 

Znamená to, že Putin si vzal takříkajíc příliš velké sousto?

Ano, vypadá to tak, vše tomu zatím nasvědčuje. Rusové v žádném případě nemohou přemýšlet nad tím, že by se jim při současné konstelaci podařilo kontrolovat celou Ukrajinu.

Rusové ale mají přece více vojáků, větší potenciál. Po dlouhou dobu se Putinova armáda dávala dohromady a přijížděli vojáci z celého Ruska, dalo se předpokládat, že nastane ofenziva. Proč se tak nestalo? 

Na to nelze se stoprocentní jistotou přesně odpovědět. 

Rusové již nemají sílu dělat žádná strategická překvapení, i když hráli hru po celé Ukrajině.

Mají obrovské problémy s komunikací, koordinací a taky se zásobováním. Nemají vzdušnou nadvládu, kterou potřebují. Už je z ruské strany znát i jistá frustrace z neúspěchu, jež se projevuje například v tom, co bohužel v posledních dnech vidíme - jak tanky střílejí zcela bezdůvodně a zbytečně na civilní budovy. 

Smíří se Putin s prohrou? Co ještě může předvést, samozřejmě kromě jaderných zbraní, jejichž použití, stejně jako střet s NATO či s EU, považujete za nepravděpodobné?

Ano, to souhlasí, A pokud jde o další možnosti, Putin může povolat další vojáky, ale pak mu zase budou chybět v jiných oblastech, které patří mezi sféry jeho zájmu. Rusové mají dostatek vnějších zdrojů ve zbytku Ruské federace, aby je využili, nemohou všechno hodit do války, zvláště, když se jejich pozice horší i ekonomicky.

Je to i střet odposlechů, informační techniky, fejků, hoaxů atd.?

Určitě, tahle válka se vede vlastně ve všech myslitelných dimenzích – z moře, ze vzduchu, na zemi, v kybernetickém a dokonce i ve vesmírném prostoru. Víme například, že Rusové mají zastaralé analogové stanice, kterými se dorozumívají. Proto je lze z druhé strany snadno narušit nebo odposlouchávat a poskytnout jim klamavé informace. 

Poškodí případné selhání Vladimíra Putina politicky? Jak to vysvětlí, aby nepadl jako prezident?

Určitě ho to poškodit může, a to výrazně, ale Putin musí najít viníka v případě vojenského selhání, ať už je to skutečné nebo ne.

Najde si obětní beránky, aby on a jeho režim zůstali nedotčeni a aby mohli říci: lhali nám a dali nám špatné informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…