Rusko už je v bankrotu, shodli se čeští experti

08.04.2022 8:45 | Analýza

V důsledku dalších sankcí byly Rusku zmrazeny devizy u amerických bank a nemůže tak platit věřitelům dluhy. Své závazky z dluhopisů muselo uhradit v rublech, a mnozí mu proto začali předvídat bankrot. Někteří ekonomové ve vyjádření pro Echo24.cz však upozorňují, že ruská strana už v bankrotu je a Západ si toho je dobře vědom. Současná situace Rusům tak v podstatě nemůže ublížit, jde pouze o mediální hru.

Rusko už je v bankrotu, shodli se čeští experti
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Ruské ministerstvo financí uvedlo, že závazky vyplatilo v plné výši v rublech a považuje je za splněné. Tento ruský postoj se nyní stane předmětem posouzení ratingových agentur a mezinárodní finanční komunity. „Výsledkem může být právě to, že Rusko vykazuje znaky platební neschopnosti, což znamená, že se ocitá v bankrotovém stavu,“ domnívá se ekonom Lukáš Kovanda.

Původní zdroj ZDE

Rusko prý není schopno plnit své závazky vůči věřitelům v souladu se zněním příslušných smluv. Bankrot může být otázkou velmi krátké doby.

Také ekonom společnosti Roger Dominik Stroukal říká, že Rusko technicky samozřejmě v bankrotu je. „Zadělávají si na obrovské problémy do budoucna. Jenomže oni vědí, že velké problémy mají už teď. Rusko ztratilo svou kredibilitu už dávno, a to, co se nyní děje, už nic moc nezmění,“ říká Stroukal, že dlouhodobá kredibilita pro věřitele je něco, co státy mohou ztratit velmi rychle.

Stroukal tak mluví spíše o mediální hře. „Na svůj trh budou Rusové vysílat signály o tom, že peněz mají dost, protože jsou velkou zemí s velkou ekonomikou. Za problémy může Západ, který nechce, abychom dolary používali,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…