Rusko v izolaci? Do Kremlu přijel premiér Itálie. A Putin si pochvaloval, jak je vše skvělé

05.03.2015 14:11

,,Itálie je jedním z našich nejlepších partnerů v Evropě a ve světě, obchodní vztahy bez ohledu na další okolnosti jsou ve velmi dobrém stavu," uvedl ruský prezident při setkání s premiérem Itálie Matteo Renzim, kterého přijal v Kremlu.

Rusko v izolaci? Do Kremlu přijel premiér Itálie. A Putin si pochvaloval, jak je vše skvělé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Putin přiznal, že s ohledem na známé události samozřejmě došlo ke ztrátám. Ale i tak vzhledem k výši obratu zaujímá Itálie čtvrté místo mezi ruskými obchodními partnery. Když ruský prezident mluvil o vzájemné spolupráci obou zemí, uvedl energetiku, jadernou energetiku, strojírenství a vesmírný výzkum.

Prezident Ruské federace konstatoval, že Moskva a Řím vedou velmi aktivní politický dialog. „Jsem velmi rád, že jsem měl možnost se s vámi setkat v Rusku a projednat všechny otázky, o které mají obě strany zájem,” řekl Putin italskému premiérovi.

Čtyřicetiletý italský premiér se přiznal, že je v Kremlu poprvé. S Putinem chce jednat například o vztazích EU a Ruska v kontextu ukrajinské krize, o regionu Středozemního moře, kde se ve velmi těžké situaci nachází Libye. Za hlavní oblasti oboustranné spolupráce označil italský premiér vesmírný výzkum, zemědělství a průmysl.

V letošním roce nejde o první dvoustranné jednání mezi Ruskem a zemí EU na nejvyšší úrovni. 17. února navštívil Vladimir Putin Maďarsko. Jednání vyústilo v podepsání pěti mezistátních dohod. Nejdůležitější z nich zajistila Maďarsku dlouhodobé dodávky plynu. Putin i premiér Orbán se shodli, že užší spolupráce nejenom v hospodářské oblasti je v nejvyšším zájmu obou zemí. Ruský prezident se setkal i se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem.

Součástí ruské delegace bylo více než 100 ruských politiků a podnikatelů. Vedle ruského prezidenta do Maďarska dorazil také šéf Gazpromu Alexej Miller, ministr zahraničí Sergej Lavrov a dalších šest ministrů ruské vlády. To svědčí o tom, že Rusko přikládá vztahům s Maďarskem skutečně velký význam.

Tato návštěva byla pro ruského prezidenta první na území státu Evropské unie od června loňského roku.

Maďarský premiér Orbán na tiskové konferenci přiznal, že dosažení dohody je pro maďarskou vládu „velkou úlevou“. Obyvatelé země, ale i průmysl tak dle jeho slov získali potřebnou jistotu a vláda tak může dál pokračovat ve snižování veřejných výdajů.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …