Rusko ztrácí vliv na světové dění, neslábne ale v propagandě, říká expert

10.09.2023 7:20 | On-line

Rusko podle Zdeňka Kříže z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně ztrácí kapacity ovlivňovat světové dění, a to zejména kapacity vojenské a hospodářské. Podle něj je to trend, který začal před rokem 2022, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, a neúspěšná válka jej urychluje. Kříž se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace a bezpečnostní politiku. Analýzu napsal pro ČTK.

Rusko ztrácí vliv na světové dění, neslábne ale v propagandě, říká expert
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

V Evropě, jak se zdá, narůstá ruský vliv v Maďarsku a na Slovensku. „Podle mého soudu jde o důsledek informačních a vlivových operací, které Rusko dlouhodobě vede v celé Evropě,“ domnívá se Kříž.

„Co se týče mimoevropských zemí, tak se vykrystalizovala skupina přibližně 40 států takzvaného globálního Jihu, která ruskou agresi proti Ukrajině aktivně neodsuzuje. Neznamená to ale, že by ruskou politiku podporovala,“ míní Kříž. Podle něj tyto státy jen sledují své hospodářské zájmy a těží z ruské slabosti. Do této množiny podle něj patří Čína i Indie.

Podle Kříže má dnešní Rusko jen dva autentické spojence, Bělorusko a podmíněně Arménii. „Zároveň ale probíhají opačné procesy v postsovětském prostoru, kde upadá ruský vliv na Kavkaze a ve Střední Asii. A zdá se, že tato válka tyto trendy spíše urychluje. Viditelné je to zejména v Kazachstánu a ve výše zmíněné Arménii.“

Rusko podle Kříže ztrácí pozici státu schopného hrát roli „jazýčku na vahách“ ve světové politice. Ztrácí kapacity světové dění ovlivňovat. „Zejména kapacity vojenské a hospodářské. Ale opět jde o trend, který začal dávno před rokem 2022 a neúspěšná válka jej pouze urychluje.“

Pokud jde o schopnosti ve smyslu ovlivňovat světové veřejné mínění, Kříž si nemyslí, že by do tohoto okamžiku tato schopnost Ruska zásadně poklesla. „Podle mého soudu ruská propaganda a její spolupracovníci ve světě fungují vcelku efektivně podobně jako před válkou. Avšak vliv vlastním příkladem v případě Ruska nefunguje. Málokdo ve světě chce ‚být a žít jako Rusko‘,“ míní Kříž.

Podotkl, že pokud Rusko odejde z války s nějakým „výpalným“ v podobě teritoriálního zisku, bude to podnětem pro revizionistické státy, usilující o změnu současného mezinárodního řádu či o revizi hranic stanovených po nějaké válce nebo mírové smlouvě, aby se také pokusily někde něco získat. Pokud podle Kříže Rusko utrpí porážku, tyto revizionistické státy budou mít podle něj námět k přemýšlení.

Podle jeho názoru je ruská invaze pouze důsledkem přesvědčení mocných v Moskvě, že bude „krátkou vítěznou válkou“, která posílí ruskou pozici. „A že USA se po porážce globálního Západu v Afghánistánu nezmohou na reakci, která by Rusku výrazně uškodila. A přirozeně důsledkem naprosto bezprecedentního podcenění akceschopnosti ukrajinského státu. Ukázalo se, že Moskva nezná ani situaci na svém ‚zadním dvorku‘,“ poznamenal Kříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Summit G20 se zdržel kritiky Ruska, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 10.09.2023 11:48:02
Místo toho použil následující hodnocení: ""Všechny státy se musí zdržet hrozeb nebo použití síly při snaze o získání území proti územní celistvosti a suverenitě nebo politické nezávislosti jakéhokoli státu." Rusko závěrečnou deklaraci G20 hodnotí jako vyváženou. Nechť každý posoudí, do jaké míry slábne vliv Ruska a zda komentátor není jen účelový propagandista, který zkresluje dění na mezinárodní scéně. Takoví lidé by neměli být placeni z prostředků ČTK a měli by se jít živit skutečnou prací nikoliv svými výplody. Byli by užitečnější. Propaganda, komentář s nulovou informační hodnotou.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …