Ruský konvoj prý ukrajinskou armádou ohrožen nebude

16.08.2014 12:16

Ukrajinská armáda nebude ostřelovat trasu od ruských hranic do Luhanska, po níž má obleženému městu vézt humanitární pomoc kolona ruských nákladních vozidel. V kyjevské televizi to dnes prohlásil zástupce šéfa prezidentské kanceláře Valerij Čalyj. Zastavení palby prý slibovali i vzbouřenci, žádné přesnější informace ale od nich Kyjev nemá.

Ruský konvoj prý ukrajinskou armádou ohrožen nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Po vyřízení celních formalit, které ovšem od příjezdu kolony k hranicím nijak nepokročilo, se má konvoj vypravit z pohraničního přechodu Izvaryne do Luhanska vzdáleného asi šedesát kilometrů. Velká část trasy prochází povstaleckým územím, kontrolní post ukrajinské armády je až v obci Novosvitlivka na východním předměstí Luhanska. Samotné město je pod kontrolou vzbouřenců.

Separatisté prý zadrželi diverzní komando ukrajinské armády

V ukrajinských i ruských médiích se objevují zprávy o tom, že konvoj, který má být bez ozbrojené ochrany, by se mohl stát terčem ostřelování. Povstalci už ohlásili incident, při němž bylo údajně kdesi podél silnice zadrženo diverzní komando ukrajinské armády. Jeho členové chtěli prý konvoj napadnout a z odpovědnosti za útok obvinit separatisty.

Ukrajinci tvrdí, že k odbavení konvoje jim chybí dokumenty

Kolona 262 ruských vozidel je ale zatím stále na ruském území. Celní odbavení vázne, protože ukrajinští celníci údajně nedostali od pracovníků Červeného kříže potřebné dokumenty. Ti je zas mají obdržet od Rusů. Mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné události, které konvoj vypravilo, dnes na místě agentuře AP řekl, že Ukrajinci veškeré potřebné dokumenty mají.

Odblokuje konvoj čtyřstranná schůzka v Berlíně?

Situaci s konvojem má odblokovat nedělní ministerská schůzka v Berlíně, kde se mají sejít ministři zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes listu Bild řekl, že jednání by mělo skoncovat s ozbrojenou konfrontací a otevřít cestu pro distribuci humanitární pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …