Ruský návrh rezoluce kritizující noční útoky na Sýrii Rada bezpečnosti OSN zamítla

14.04.2018 21:22

Ruský návrh rezoluce odsuzující nálety USA, Francie a Británie dnes Rada bezpečnosti OSN, která se sešla na mimořádném zasedání, o které po nočních útocích v Sýrii Rusko požádalo, zamítla. Akce byla odvetou za údajný chemický útok na syrskou Dúmu, informovala ČTK.

Ruský návrh rezoluce kritizující noční útoky na Sýrii Rada bezpečnosti OSN zamítla
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil New York. Přednesl zde několik projevů, jeden z nich na půdě OSN

Generální tajemník OSN António Guterres hned v úvodu zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval členy rady, aby nevyhrocovali situaci v Sýrii a chovali se umírněně. ČTK napsala, že poté Rusko radě předložilo návrh rezoluce, která kritizuje „agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN“.

Pro tento návrh zvedly ruku Bolívie a Čína. Osm zemí bylo proti a čtyři se zdržely. Pro přijetí rezoluce bylo zapotřebí nejméně devět z 15 hlasů v radě a vetovat nesmí ani jeden z pěti stálých členů rady, z nichž tři – USA, Británie a Francie – jsou země, které na Sýrii zaútočily.

António Guterres se na státy obrátil s prosbou, aby nepodnikaly akce, které by mohly situaci vyhrotit a způsobit další utrpení Syřanům. Řekl také, že na území Sýrie jsou už mezinárodní vyšetřovatelé, kteří jsou připraveni odjet do Dúmy a zabývat se vyšetřováním ohledně útoku ze 7. dubna.

„USA a jejich spojenci projevili naprostou lhostejnost k mezinárodnímu právu,“ vyjádřil se v dnešní radě ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja, podle nějž byl útok napadením suverénního státu a ohrozil snahu OSN o řešení syrské krize. Údery považuje za chuligánství a americké důkazy o použití chemických zbraní v Dúmě za nepravdivé.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil noční údery na Sýrii za nelegální a nepřijatelné, jeho náměstek Sergej Rjabkov pak informoval o tom, že Rusko je v kontaktu se Spojenými státy i s dalšími zeměmi, které se podílely na raketovém útoku proti cílům v Sýrii. Podle jeho slov má Moskva zájem na spolupráci s Washingtonem při řešení syrské krize.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…