Ruský novinář, kterému zamítli akreditaci v ČR, promluvil v internetové televizi

16.04.2016 9:37

Ruský novinář Alexandr Kuranov, dlouhodobě žijící v Česku, nedostal novinářskou akreditaci ani po urgenci ruského velvyslance. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV pak Kuranov uvedl, že 29 let bez problémů dostával akreditaci, když pracoval pro liberální deníky. A v momentě, kdy začal pracovat pro ruskou agenturu Ria Novosti, byla mu žádost o akreditaci zamítnuta.

Ruský novinář, kterému zamítli akreditaci v ČR, promluvil v internetové televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Kuranov přiznal, že celá situace pro něj vznikla nečekaně. „Bydlím v ČR už třicet let. 29 let jsem bez problémů dostával akreditaci, když jsem pracoval pro liberální deníky jako Nězavisimaja gazeta nebo Komersant. Najednou jsem začal pracovat pro ruskou agenturu Ria Novosti a minulý rok v říjnu mi byla žádost o akreditaci zamítnuta,“ posteskl si.

  • Celé video je ZDE

Podle jeho informací je celá situace v režii českých zpravodajských služeb. „Ministerstvo zahraničí zkusilo po prvním neudělení akreditace situaci změnit. Pozvali si ruského velvyslance na ministerstvo a řekli mu, že je to celé nedorozumění. Ať pan Kuranov skončí s mediálními aktivitami a přestane psát dopisy veřejným činitelům a v klidu dá začátkem roku 2016 znovu žádost o akreditaci,“ uvedl Kuranov s tím, že na základě tohoto doporučení znovu podal žádost o akreditaci. Začátkem dubna mu přišel dopis z ministerstva zahraničí, že jeho žádost byla zamítnuta.

Na otázku, zda za zamítnutím akreditace může být nějaká z kauz, které se v posledním roce věnoval, pak uvedl, že za tím žádná z kauz nemůže být, protože jako zpravodaj agentury psal jenom krátké články o tom, co se děje v České republice na základě zpráv České televize, Českého rozhlasu nebo v českých denících na internetu. „Nějaké kauzy, ve kterých bych použil údaje bezpečnostních složek, k něčemu takovému jsem se vůbec nedostal,“ prohlásil.

Svěřil se také s tím, že z médií se dozvěděl, že zpravodajské služby připravují jeho vyhoštění z Česka. K tomu řekl, že v Česku žije s rodinou už třicet let a v Rusku nemá žádné zázemí. Nemá tam bydlení, příbuzné, dokonce ani kamarády. V případě svého vyhoštění pak neví, jak by dál postupoval.

Uvedl, že nikdy s žádnou tajnou službou nespolupracoval, jen neví, jak by to měl dokázat.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…