Rušno na sněmovním výboru kvůli akci před Muzeem. Policejní prezident hájil, opozice se nenechala odbýt

13.04.2023 19:50

Policejní zásah po březnové demonstraci na Václavském náměstí v Praze proti lidem snažícím se dostat do budovy Národního muzea byl podle vnitřní kontroly pražské policie přiměřený a oprávněný. Na sněmovním bezpečnostním výboru to dnes uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Podle místopředsedy výboru Jiřího Maška (ANO) policejní zásah v pořádku nebyl. Šéf policie bude výboru muset ještě odpovědět na dotazy, které Mašek vznesl ohledně incidentu zaznamenaného na videu sdíleném na Twitteru.

Rušno na sněmovním výboru kvůli akci před Muzeem. Policejní prezident hájil, opozice se nenechala odbýt
Foto: Facebook Jan Fišera
Popisek: Demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí

Mašek členům výboru pustil videonahrávku, na které podle něj čtyři těžkooděnci zatlačili muže na schodišti Národního muzea do rohu a napadli ho. Nebylo přitom jasné, čeho se dopustil. Poslanec proto požádal, aby Vondrášek odpověděl na otázky ohledně jednotného vedení zásahu či důvodů pro nařízení zákroku.

Členové výboru následně debatovali také o tom, zda byla videonahrávka dezinformační, zda byla sestříhána, či o politické diskusi, která po jejím zveřejnění vznikla. Předseda výboru Pavel Žáček (ODS) připomněl, že zásah, o kterém policejní prezident referoval, se odehrál až po skončení ohlášené demonstrace a na místě, na kterém nebyl protest nahlášen.

„Byly situace, kdy mně toho bylo líto, kdy mě to mrzelo, protože ti policisté tam odvedli výbornou práci,“ uvedl Vondrášek na adresu členů výboru, kteří zákrok zpochybňovali. Byli to členové opozičního hnutí ANO a strany SPD. Zda se bude na výboru o zásahu ještě jednat, se podle Žáčka rozhodne podle odpovědí policejního prezidenta a následných reakcí poslanců.

Policisté podle Vondráška prokázali před muzeem obrovskou zdrženlivost, zapojil se zejména antikonfliktní tým. Upozornil na to, že lidé před budovou do ní chtěli nezákonně vniknout a strhnout ukrajinskou vlajku. Policisté je pětadvacetkrát vyzvali, aby odešli, řekl. „Ty výzvy nebyly akceptovány,“ uvedl. Dodal, že se policie zabývala šestnácti podněty ohledně zásahu. Jedno z podání se stále prověřuje.

Při březnovém útoku na Národní muzeum policie zajistila dvacet lidí, tři policisté byli podle ní zraněni. Následně odmítla tvrzení, že by konfliktní situaci rozdmýchávala. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zákrok policie označil za profesionální.

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil trestním příkazem půlroční podmínku s odkladem na dva roky muži, který měl na stejné demonstraci na sobě písmeno Z a logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Na rok mu navíc zakázal pobyt na území Prahy, měl by také zaplatit 12 000 korun jako peněžitý trest. Písmeno Z, které se stalo symbolem ruského vpádu na Ukrajinu, měl na batohu a logo ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní, na rukávu bundy. Muž s trestem nesouhlasí, podle justiční databáze proti němu podal odpor, a bude tak hlavní líčení.

Policie také stíhá muže, který v polovině března před demonstrací nazvanou Česko proti bídě i po jejím skončení podle kriminalistů podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea. Napsal to server Seznam Zprávy, podle kterého je stíhaným bývalý disident a politický aktivista Jaroslav Popelka z Uherskohradišťska. Do Národního muzea se po protivládní demonstraci pokusilo vniknout několik stovek účastníků, z budovy chtěli strhnout ukrajinskou vlajku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…