Rusnok míří do čela ČNB. A toto k tomu napsal bývalý viceguvernér banky

21.05.2016 10:31

Ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Luděk Niedermayer se v dnešním vydání MF Dnes zamyslel nad změnami v ČNB.

Rusnok míří do čela ČNB. A toto k tomu napsal bývalý viceguvernér banky
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

„Příští středu jmenuje prezident republiky nového guvernéra České národní banky. Miroslav Singer končí, nastupuje Jiří Rusnok, teprve čtvrtý muž na této pozici od roku 1989. Jak mnoho to změní českou ekonomiku?“ ptá se úvodem Niedermayer. Osoba guvernéra podle něj centrální banku symbolizuje a ekonomičtí analytici pro lepší čtivost svých textů mezi centrální banku, její vedení a guvernéra malují rovnítko. 

„Faktorů, které spoluurčují, jak centrální banka funguje a jak plní stanovené cíle, je přitom mnohem více. Navíc, v centrálním bankovnictví posledních let došlo ke změnám, které nepsaná pravidla pro tyto specifické instituce přepsaly,“ podotkl ekonom. První změna přišla, jak praví Niedermayer, v 90. letech, kdy centrální banky dostaly jasný úkol – zajistit stabilitu cen, tedy nízkou inflaci. 
 
Bývalý viceguvernér ČNB následně uvádí, že mnoho centrálních bank čeká v dalších letech nesnadné rozhodování. „V případě ČNB půjde o termín a způsob ukončení dnešního režimu slabé a polofixní koruny. A s ním vplutí koruny do ‚neklidných vod‘ plovoucího kurzu. Guvernér pak bude stejně jako v minulosti rozhodování ČNB zosobňovat. Ve skutečnosti je tato personifikace zavádějící. O důležitých rozhodnutích totiž jedná bankovní rada a rozhoduje hlasováním. ‚Vítězí‘ většina bez ohledu na to, na jaké straně stojí guvernér,“ podotýká.
 
Zároveň uvádí, že český systém absolutní kontroly prezidenta nad složením bankovní rady není ve světě obvyklý. „Častěji jmenující vychází z návrhů nebo je jmenování rozděleno mezi více ústavních institucí. Krátká zkušenost ukazuje, že každý prezident k této pravomoci přistoupil odlišně. Václav Havel vycházel z doporučení skupiny ekonomů a závěrečný úsudek činil na základě osobního jednání s kandidáty, u Václava Klause byla klíčová loajalita k jeho postojům zejména ve věcech Evropské unie, zatímco prezident Zeman v nedávném jmenování vyšel vstříc přání nového guvernéra, kterého na základě svých politických preferencí a činů v minulosti vybral,“ uzavřel Niedermayer. Podle něj existuje dobrá šance, že ČNB s novou bankovní radou budou plnit to, k čemu jsou zřízeny – tedy v rámci své kompetence v oblasti inflace a dohledu nad stabilitou finančního systému spoluvytvoří podmínky pro stabilní rozvoj naší ekonomiky.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…