Rusnok si ani neškrtne. Kalousek se rozpovídal, co na něj pravice chystá

09.07.2013 20:09

Pokud vláda designovaného premiéra Jiřího Rusnoka zůstane a bude sestavovat státní rozpočet pro příští rok, sněmovna pro něj nebude hlasovat a Česká republika bude v rozpočtovém provizoriu. To bude mít podle odcházejícího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) fatální důsledky.

Rusnok si ani neškrtne. Kalousek se rozpovídal, co na něj pravice chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoval také jeho nástupce Jana Fischera. Z favorita prezidentské volby do role ministra Zemanovy vlády to je pád, glosoval.

Rusnokův kabinet pravděpodobně důvěru sněmovny nezíská. Pokud v tom případě prezident Miloš Zeman nepověří sestavením nové vlády kandidátku končící trojkoalice Miroslavu Němcovou (ODS), sněmovna neschválí Rusnokovou vládou navržený rozpočet na příští rok a Česko bude v rozpočtovém provizoriu. To může mít podle Kalouska velmi negativní dopad.

Velký problém. Fatální dopady

"Rozpočtové provizorium, které trvá krátce, znamená velmi malý problém. Rozpočtové provizorium, které trvá dlouho a nikdo neví, kdy bude jeho konec, protože se neví, kdy bude schválen smysluplný rozpočet, má na ekonomiku země a její sociální prostředí fatální dopad," říká končící ministr v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz.

"Ztrácíte důvěru na trzích, nesmíte investovat ze zdrojů Evropské unie. Dlouhodobé rozpočtové provizorium má fatální negativní dopad ve všech oblastech lidského života. To si musí pan prezident zvážit, je to jeho odpovědnost," vysvětlil Kalousek.

Svážeme Rusnoka pravidly provizoria

Podle Kalouska není šance, že by sněmovna pro státní rozpočet, který Rusnokova vláda sestaví, hlasovala jen proto, aby těmto důsledkům zabránila. Není prý možné svěřit peníze někomu, ke komu nemá důvěru. "Suverénem nad státním rozpočtem není ministr financí, vláda, ani prezident, ale sněmovna. Ty peníze může svěřit jen takové vládě, které věří. Žádné jiné. Vládu, které nevěříte, musíte svázat těmi nesmírně přísnými pravidly rozpočtového provizoria. Proto také v zákoně je. Je to povinnost Poslanecké sněmovny," uvádí.

Končící ministr financí trvá na tom, že kandidátem na premiérku je Miroslava Němcová (ODS), která také má většinu ve sněmovně. "101 poslanců se dohodlo, že jejich kandidátem na premiéra je Miroslava Němcová. Je stejným kandidátem TOP 09 jako ODS. Je to náš kandidát. Máme politickou většinu v Poslanecké sněmovně," řekl Týdnu.cz Kalousek, který už v nejbližších dnech předá úřad svému nástupci Janu Fischerovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…