Rusnok zjistí, jaké strany mu ve středu vyjádří podporu

06.08.2013 13:23

Sociální demokraté, KSČM a Věci veřejné dnes zřejmě řeknou, zda při středečním hlasování ve sněmovně podpoří úřednickou vládu Jiřího Rusnoka. Sejdou se také špičky bývalé koalice, aby se domluvily, jak budou při středečním hlasování o důvěře jejich poslanci postupovat.

Rusnok zjistí, jaké strany mu ve středu vyjádří podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Mezi poslance VV dnes přijde premiér Rusnok. VV, které mají ve sněmovně 11 hlasů, svou podporu stále zvažují, kvůli programovým prioritám se potkaly také s některými ministry úřednické vlády. Stanovisko VV by mohlo být známo po poledni.

Během odpoledne se pak sejde předsednictvo ČSSD se svými poslanci a také 26členný poslanecký klub KSČM. Na obě jednání opět zamíří i Rusnok. Komunisté o podpoře uvažují. Sociální demokracie má 54 poslanců, špičky strany se kvůli podpoře pro úřednický kabinet v posledních dnech přely. Zatímco předseda strany Bohuslav Sobotka vládu podpořit nechce a navrhne, aby poslanci ČSSD před hlasováním opustili sál, první místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek prosazuje hlasování ve prospěch Rusnokova kabinetu. Haškovo stanovisko v pondělí podpořili hejtmani, většinou členové sociální demokracie.

Strany bývalé koalice, ODS, TOP 09 a LIDEM, odmítají Rusnokův kabinet podpořit. Dlouhodobě tvrdí, že disponují většinou 101 hlasů, která by měla znemožnit schválení důvěry úřednické vládě. Bude však záležet na tom, kolik poslanců na středeční schůzi dorazí. Pro vyslovení důvěry vládě stačí ve dvousetčlenné sněmovně jen většina přítomných poslanců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…