Rusové měli ostřelovat školu. Šedesát lidí pod troskami, nejspíš zahynuli, říká šéf oblasti

08.05.2022 9:32

Na jihu Ukrajiny čelila v noci ostřelování města Oděsa i Mykolajiv. Ukrajinské úřady sdělily, že se jim podařilo odrazit devět útoků v Doněcké a Luhanské oblasti. Zároveň obvinily Rusy z bombardování školy, kde se podle místních úřadů skrývaly desítky lidí, informuje na svém webu ČT24.

Rusové měli ostřelovat školu. Šedesát lidí pod troskami, nejspíš zahynuli, říká šéf oblasti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Postupující ruské jednotky

Podle předsedy luhanské oblastní rady Serhije Hajdaje zasáhla ruská bomba školu v obci Bilohorivka v blízkosti frontové linie. V budově se podle jeho tvrzení skrývalo devět desítek lidí, z nich se zatím podařilo zachránit asi třetinu.

  • Původní zdroj ZDE

Šest desítek dalších lidí je ještě pod troskami. Podle Hajdaje je pravděpodobné, že zahynuli. Zatím jsou potvrzené dvě oběti. „Skrývala se téměř celá vesnice, všichni, kdo se neevakuovali. Poté, co byla zasažena hospoda, zbyl už jen sklep školy,“ citovala Hajdaje CNN. 

V noci na neděli informovala ukrajinská agentura Unian o explozích v jihoukrajinských městech Oděsa a Mykolajiv. V Mykolajivu se krátce po půlnoci místního času ozvala série explozí následovaná střelbou. Není zatím potvrzena příčina výbuchů ani není jasné, zda měly oběti.

Ukrajinský generální štáb sdělil, že se poblíž Charkova snaží ruské síly zastavit protiofenzivu v severním a severovýchodním směru. Na východní frontě prý bylo od soboty odraženo devět ruských útoků v Doněcké a Luhanské oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…