Růst české ekonomiky v příštím roce prý může ohrozit deflace v eurozóně

25.12.2014 11:00

I když česká ekonomika v letošním roce zaznamenala nejodolnější růst od roku 2007, vyhráno ještě nemá. Server Aktuálně.cz připomíná, že současné oživení českého hospodářství stojí na pevnějších základech než poslední oživení v roce 2011, ale rizikem je hlavně hrozící deflace v eurozóně.

Růst české ekonomiky v příštím roce prý může ohrozit deflace v eurozóně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Na oživení české ekonomiky se letos prý podílela hlavně soukromá spotřeba - a podobně by tomu mělo být i v příštím roce. „Domácnosti mají velmi pozitivní náladu díky klesající nezaměstnanosti a konečně i zvýšení jejich příjmů," řekl serveru ekonom ČSOB Petr Dufek.

S odvoláním na nejmenované analytiky server uvádí, že reálná mzda by měla v roce 2015 růst o 2,3 až 3 procenta. To znamená, že ceny by měly růst pomaleji, protože inflace má podle Ministerstva financí činit jen 1,5 procenta.

HDP Německa má růst méně než HDP Česka

Jenže vyhráno prý ještě není. „Ani rok 2015 nebude tak silný, protože motor Evropy, Německo, nemá příliš energie k velkému růstu," řekl serveru analytik Home Credit Michal Kozub. A tak zatímco Česko se má podle prognózy Ministerstva financí v příštím roce těšit 2,5% růstu, německý HDP by se měl zvýšit jen o 1,4 procenta.

Právě vývoj v eurozóně a především v Německu má být pro Česko klíčový. Podle serveru se totiž eurozóna nachází na hraně deflace a zásahy Evropské centrální banky (ECB), například záporná depozitní sazba nebo poskytování výhodně úročených úvěrů, zatím příliš nezabírají. Deflace by se prý dostala i k nám - právě „díky" zahraničnímu obchodu s Německem, Slovenskem či Rakouskem.

Při deflaci u sousedů by museli zlevnit i čeští výrobci

Podle Kozuba by se pokles cen u sousedů „přelil" do Česka, protože by zboží a služby z dovozu stály méně. Kvůli boji o zákazníka by pak museli zlevnit i tuzemští výrobci.

Začátkem příštího roku možná ECB začne odkupovat vládní dluhopisy zemí eurozóny

„Je pravděpodobné, že Evropská centrální banka v prvním čtvrtletí roku 2015 rozšíří svůj arzenál nekonvenčních měnověpolitických zásahů, přičemž do něj možná zahrne i odkup vládních dluhopisů členských zemí eurozóny," cituje server Lukáše Kovandu, ekonoma společnosti Roklen.

Když to nezabere, zasáhne opět ČNB

Teprve pokud by ani tento krok nezabral a české ceny by se kvůli vývoji v zahraničí držely hluboko pod dvouprocentním inflačním cílem, tak by podle něj mohla opět zasáhnout Česká národní banka (ČNB).

„V prvé řadě by nejspíše oznámila prodloužení uplatňování intervenčního režimu až za horizont roku 2016," uvedl Kovanda. Připomněl tak zásah, kvůli němuž koruna v listopadu 2013 oslabila z 25,7 na 27 korun za euro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …