Ruští špioni v EU a NATO prázdniny nemají, varují Slováci

03.07.2015 16:50

Ruské zpravodajské služby po zhoršení vztahů mezi Moskvou a Západem posílily aktivity v členských zemích EU i Severoatlantické aliance (NATO). Ve zprávě o své činnosti za minulý tok to uvedla slovenská civilní tajná služba SIS.

Ruští špioni v EU a NATO prázdniny nemají, varují Slováci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

"V souvislosti s narůstajícím napětím ve vztahu mezi Ruskou federací a západními státy kvůli konfliktu na Ukrajině výrazně zintenzivnily aktivity ruských zpravodajských služeb ve všech státech NATO a EU, včetně Slovenska," informovala SIS, bližší podrobnosti ale neuvedla. Český týdeník Respekt letos v březnu s odvoláním na vládní zdroje napsal, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila v Praze tři ruské špiony, kteří museli opustit Českou republiku.

Moskva podle SIS loni aktivně podporovala separatistické snahy v jihovýchodních oblastech Ukrajiny s cílem udržet Ukrajinu ve sféře svého vlivu. "Kromě využívání nevojenských prostředků nátlaku ulehčovala vnitropolitická situace tvrdému jádru konzervativců blízkých (ruskému prezidentovi) Vladimiru Putinovi prosazovat ve vztahu k Ukrajině i rozhodnutí o možnosti použití silových prostředků," uvedla slovenská tajná služba.

Loni podle SIS na Slovensku také přetrvávala snaha několika zahraničních zpravodajských služeb o infiltraci do ústředních orgánů státní správy, bezpečnostních složek, ale také o ovlivňování veřejného mínění. "Služba zjistila zvýšený zájem o aktivity v ekonomické, vědecké a vojenské oblasti, jakož i v oblasti informačních technologií a průmyslové špionáže," píše se ve zprávě, kterou SIS zveřejnila na svém webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…