Rváči s něžnou duší Volný a Bojko: Tahle země je naše. A stojí za to, abychom se o ni poprali

02.10.2021 11:24 | Rozhovor

O vlastenectví, o rodném jazyku, o výchově dětí, ale i o rvaní a pokrytectví jsme hovořili s lídry VOLNÉHO Bloku poslanci Lubomírem Volným (LV) a Marianem Bojkem (MB). Oba kandidují v Moravskoslezském kraji, oba mají pověst drsných chlapů s něžnou duší. A oba nesnášejí lež.

Rváči s něžnou duší Volný a Bojko: Tahle země je naše. A stojí za to, abychom se o ni poprali
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lubomír Volný a Jana Bobošíková v Jičíně

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Jste vlastenci?

MB: Jsem vlastenec, miluji naši zemi a vychovávali jsme s ženou k lásce k vlasti děti a teď i našich osm vnoučat. Jen je moje vlastenectví spíše Československé, babička byla Slovenka a pro mě vlast nekončí za Zlínem, ale pokračuje až pod Tatry. Jezdíme po celé republice a já pořád cítím velkou hrdost a taky dojetí nad tím, jak je naše země krásná. Jako havířský záchranář vím, co to znamená nasadit za někoho život. A za tuhle zemi bych ho ještě pořád dal.

LV: Jsem vlastenec, ale štve mě, když se vlastenectví politicky zneužívá. Někteří mají plnou pusu vlastenectví, ale na zemi jim nezáleží. Vlastenectví není ani o levných vajíčkách, ani o kladení věnců. Vlast je od slova vlastnit – a za své vlastnictví máme odpovědnost. Naši zemi jsme zdědili od našich předků a máme povinnost předat ji našim dětem v lepším stavu. Vlastenec je pro mě člověk, který práci neodbude, ale udělá ji pořádně, který vychovává své děti, který má úctu k přírodě a který nečeká s nataženou rukou, co mu stát dá.

MB: Součástí vlastenectví je pro mě i péče o naši kulturu a jazyk. Vadí mi, když z rozhlasu a televize slyším nespisovnou češtinu a pražštinu. Čeština je dědictví po našich předcích. O její přežití museli bojovat. Zasadíme se proto o přijetí ústavního jazykového zákona, který zakotví češtinu jako jediný státní jazyk.

Oba máte děti; co nejdůležitějšího má podle vás táta syna naučit?

MB: Pravdomluvnost. Moje děti věděly, že ať provedou cokoli, nebudu se na ně zlobit, pokud to přiznají. Ale lež nesnáším a nedovolil jsem ji ani u dětí, ani dnes u vnoučat.

LV: Souhlasím s Marianem. Podívejte, kam nás lhaní dovedlo – jenom k pokrytectví. Chceme ukázat, že kdo si nasazuje roušku kvůli kamerám, ten bude mít velký rozpor mezi slovy a činy. A nebude mít problém lhát. Tím, že nenosíme roušku, se snažíme udělat ještě něco víc – strhnout roušku těm pokrytcům, které rodiče v dětství nenaučili, že lhát se nemá.

Lhát se nemá, ale rvát se podle vás může?

LV: Chlap se musí umět porvat za něco, čemu věří, co má pro něj hodnotu. Kluk nemůže být bábovka a klukovské rvačky k dětství patří. Ale s tím souvisí také férovost a čestnost. A odvaha.

MB: Zase s tím souvisí ochota bránit zemi. Máme profesionální armádu, ale víme, že by nás dnes neochránila. Už zakladatel Sokola Tyrš kladl důraz na brannou připravenost země. V duchu této tradice podporujeme třeba vznikající Systém střelecké přípravy a branné bezpečnostní rezervy i rozvoj aktivní zálohy ozbrojených sil. Ministerstvo obrany má být ministerstvo národní obrany, ne pobočka NATO. Naši vojáci mají být v České republice, ne v Afghánistánu.

LV: Tato země je naše. A stojí za to, abychom se o ni poprali. A nejen slovy, ale především skutky. 

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…