Rvačka o zemědělství: Radek John nařkl Babiše ze zcela konkrétního postranního úmyslu

19.12.2013 10:28

„Boj o MZe? Babiš se bojí, aby mu snad Agrofert nezhubnul“, tak nazval svůj komentář k přetahování se o resort zemědělství budoucími koaličními partnery Radek John. Podle něj se Andrej Babiš nechce vzdát vlivu na chod tohoto ministerstva a sází při tom na lepší vztahy s ČSSD než s lidovci.

Rvačka o zemědělství: Radek John nařkl Babiše ze zcela konkrétního postranního úmyslu
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Hned v úvodu svého komentáře zmiňuje Radek John, že dříve se sváděly boje zejména o vnitro a finance. „Je zvláštní sledovat, jak se nám koaliční partneři přetahují o dříve mocensky méně významné Ministerstvo zemědělství. Jako kluci, kteří se perou o kuličku. Jenže ona to dnes není tak úplně obyčejná kulička. Zvlášť pro jednoho koaličního aktéra má obrovský význam,“ upozorňuje John.

„Jiná vláda, jiný mrav, chtělo by se říct, protože se souboj dnes přesunul na jinou úroveň. Už to není o tom, kdo co chce získat, ale kdo chce, aby to ten druhý neobsadil. ANO deklarovalo, že si nepřeje, aby MZe obsadili lidovci a jak se zdá, ČSSD to ani moc nevadí,“ říká o situaci bývalý ministr vnitra za VV.

Ve svém komentáři naznačuje Radek John motivy, proč chce Andrej Babiš mít vliv na zemědělství. „Samozřejmě, že Andrej Babiš by si nejraději usurpoval resort zemědělství sám pro sebe, ale to by bylo jaksi příliš nápadné. Proto jde raději cestou menšího odporu a nechá jej socialistům, se kterými lépe vychází, ač to tak zpočátku nevypadalo,“ konstatuje komentátor a dodává, že je prý docela možné, že už existuje dohoda s ČSSD, že si ANO ponechá post prvního náměstka.

Proč je Ministerstvo zemědělství pro Babiše tak klíčové

„Babiš investoval v létě nemalé peníze do dřevozpracujícího průmyslu. Koupil od zkrachovalého pana Míčanka firmu Less and Forest a není třeba připomínat, že pod MZe samozřejmě spadá druhý největší státní moloch Lesy ČR, který rozhoduje o přidělování zakázek na těžbu,“ vysvětluje John.

Radek John pak upozorňuje na to, že koaliční smlouva připisuje resortu zemědělství významné místo a zabývá se jím hned ve třetí kapitole. „Kapitola je zařazena před kapitolami jako zdravotnictví, sociální věci, důchody nebo školství. Vzpomeňte si na předvolební rétoriku v podstatě všech stran. Ty vylepovaly billboardy se slogany týkajícími se hlavně školství, zdravotnictví a důchodů. Bojovaly o přízeň voličů s tématy, která jsou nyní zařazena až kdesi na chvostu. Není to trochu divné?“ Ptá se John.

Agrofert krachující malé zemědělské podniky rád skoupí

V koaliční smlouvě je podle Johna podrobně vypsáno, co se má v zemědělství udělat, ale on také ukazuje na to, co v ní chybí. Podle něj to má jasný důvod. „Ale ani slůvko o tom, že by se měli podporovat malí zemědělci, přičemž to je skutečně potřeba, protože je z pozice síly válcuje Agrofert. Navíc koalice chce změnit paušály pro živnostníky, a tak těch dosavadních odpočitatelných 80 % pro zemědělskou činnost může klesnout a malí zemědělci své podnikání prostě finančně neutáhnou. Hle další příležitost pro velké hráče v tomto oboru. Zemědělská produkce přitom samozřejmě zůstane zachována, protože Agrofert krachující malé zemědělské podniky rád skoupí,“ popisuje možný vývoj situace John.

„Nastavení a především kontrola nastolených podmínek v koaliční smlouvě je přesně důvod, proč Babiš křičí, jen aby lidovci neobsadili resort zemědělství. Bojí se totiž, že by jeho 'železem a krví' vybudované impérium Agrofert mohlo ztratit na váze. Ale to se nestane. Nebo si snad někdo myslí, že během Babišova vládnutí Agrofert zhubne?“ klade na závěr John řečnickou otázku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…