Rychetský prozradil, co politici rozmýšleli po roce 1989: Tohle jsme nechtěli

22.12.2019 21:50

Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský popsal, co bylo třeba zohlednit, když se po roce 1989 změnil režim komunistický v právní stát demokratický. Vysvětlil, proč nebylo možné naráz zrušit všechny komunistické zákony, a zkritizoval kupónovou privatizaci.

Rychetský prozradil, co politici rozmýšleli po roce 1989: Tohle jsme nechtěli
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Když se zrodilo Československo, bylo rozhodnuto, že v platnosti zůstane většina zákonů monarchie, které se budou teprve pozvolna měnit. Stejné rozhodnutí učinili i politici po roce 1989, kteří podle předsedy Ústavního soudu ČR věděli, že v demokratické republice nestojí o komunistické zákony, ale zároveň chápali, že nějaké zákony tato země mít musí.

Bylo nezbytné vydat se cestou diskontinuity právního řádu. Avšak bylo přitom zřejmé, že nelze jednorázově zrušit celý právní řád, nastolit právní vakuum a dočasně vládnout dekrety jako při vojenském puči latinskoamerické junty,“ uvedl Rychetský na konferenci Právo v měnícím se světě. Jeho slova přinesl server Info.cz.

Demokraticky smýšlející politici, kteří se dostali k moci po roce 1989, spatřovali přetnutí vztahů s komunistickým režimem např. v tom, že se součástí nové Ústavy České republiky stala i Základní listina práv a svobod, která bude skutečně dodržována.

Kromě toho se snažili o přechod od špatně  fungující centrálně plánované ekonomiky k ekonomice tržní. A právě u přechodu na tržní ekonomiku se podle Rychetského chybovalo.

„Kupónová privatizace nemohla podnikům přinést nic. Ani nový management, ani nové technologie, ani nové trhy, ani kapitál. Prakticky nic. Však původně byla zamýšlena jako doplňková forma, určená pro ty podniky, které se nepodaří standardním způsobem privatizovat. Dokonce prezident Havel, ministr financí Klaus a snad i Petr Pithart si šli registrovat kupónovou knížku s televizní kamerou, aby získali občany. Nepomohlo to. Objevil se jakýsi muž, z Harvardských fondů, slíbil desetinásobek každému, kdo mu předá svou kupónovou knížku, národ se zbláznil, první vlna kupónové privatizace musela být odložena o rok a půl, protože jsme neměli tolik kupónových knížek. Ale horší důsledek byl, že tím pádem se musela do kupónové privatizace vložit i celá řada podniků, které by si zasloužily lepší úděl. Zejména veřejné sítě,“ uvedl Rychetský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…