Rychetský to „shodí“? Marek Benda: Nebudou volby, když něco nevymyslíme

03.02.2021 7:07

Dlouholetý poslanec Marek Benda (ODS) má obavy, že po zásahu Ústavního soudu České republiky budou muset poslanci a senátoři rychle rozhodovat. Jinak hrozí, že letošní volby do Sněmovny nebudou. Před politickou krizí varoval i prezident Miloš Zeman. Ozval se také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Rychetský to „shodí“? Marek Benda: Nebudou volby, když něco nevymyslíme
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Skupina senátorů se před třemi lety obrátila na Ústavní soud ČR a napadla některé části volebního zákona s tím, že je nespravedlivý k menším stranám, protože podle stávajícího zákona musí menší strana na zisk poslaneckého mandátu získat více než dvojnásobek hlasů proti stranám velkým.

Ve volbách v roce 2017 stačilo hnutí ANO k zisku jednoho poslaneckého mandátu jen 19 200 hlasů, zatímco hnutí STAN k témuž potřebovalo takřka 43 700 hlasů.

Předseda Ústavního soudu ČR Jan Rychetský už naznačil, že soudci stížnosti částečně vyhoví. Prezident Miloš Zeman se obává, že by zásah do volebního zákona krátce před volbami mohl vyvolat krizi.

„Tato žádost skupiny senátorů je tři roky stará a je bizarní, že to Ústavní soud má probírat krátce před volbami. Ve skutečnosti by to vedlo k destabilizaci našeho politického systému. A já jsem se právě dnes obrátil na Ústavní soud ČR s výhradami, že Ústavní soud má pomáhat politické prostředí stabilizovat,“ pravil prezident v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Ve vyjádření pro deník Právo pozvedl varovný prst také sněmovní matador Marek Benda

„Obecně, zásah do voleb takto těsně před volbami, tím, že se zasáhne do zákona, který je platný 17 let, není úplně šťastný. Když ÚS rozhodne, a já nevím, zda to bude jen metoda výpočtu mandátů pro strany, tak je odpovědností politiků, aby něco vymysleli. Nic jiného nám nezbude. Jinak volby nebudou. Musíme najít řešení,“ zdůraznil.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je připraven udělat vše, aby ke krizi nedošlo.

„Jsem přesvědčen, že Senát udělá vše, aby to, čeho se obává pan prezident, nenastalo. Jsme na to připraveni, jsme schopni jednat ze dne na den,“ reagoval v ČT.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …