Rychlejší šíření a větší nakažlivost? V Británii řádí nová mutace koronaviru

17.12.2020 16:40

V Británii se prý šíří nová mutace covidu. Našli ji údajně u tisícovky lidí. Chce to klid a žádnou hysterii, říkají odborníci.

Rychlejší šíření a větší nakažlivost? V Británii řádí nová mutace koronaviru
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8049 lidí

Londýnem a dalšími hrabstvími se prý šíří nová mutace koronaviru. Měla se již objevit u více než tisícovky pacientů. Informoval o tom britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. „Doposud jsme identifikovali více než tisíc případů,“ prohlásil ministr ve sněmovně. Podle něj se tato mutace šíří „velmi ostře a exponenciálně“. Vědci nyní zkoumají, jestli může tato mutace způsobit ještě větší nárůst celkového počtu nakažených. Podle dostupných informací se jedná o genetickou mutaci v takzvaném spike proteinu, který virus používá pro vniknutí do hostitelské buňky.

„Změny v této části spike proteinu by mohly způsobit, že se virus bude rychleji šířit a bude více nakažlivý,“ vyhlásila Organizace veřejného zdraví v Británii. Jiní lékaři se zase pokoušejí nervozitu spíše klidnit. Alan McNally, expert Birminghamské univerzity, varoval před zbytečnou hysterií. „Nevíme, jestli je více přenosný, infekční, nebo nebezpečný. Jen na něj musíme dávat pozor,“ prohlásil.

Podobně to vnímá i expert BBC James Gallagher. „Viry pořád nějak mutují. Prostě to mají v povaze,“ vysvětlil. Upozornil také na to, že jenom to, že nová mutace nějak souvisí s nárůstem případů v Londýně, ještě nemusí znamenat, že ho přímo způsobuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…