S Babišem nikdo nechce na pivo. Pečinka odhaduje budoucnost ANO

10.02.2023 14:32 | Komentář

Bohumil Pečinka, český politický komentátor, publicista a novinář se rozepsal o Andreji Babišovi a jeho perspektivě, jak ji vidí ze své pozice. Pro Babiše to zřejmě nebude příjemné čtení. Komentátor prorokuje hnutí ANO na celostátní úrovni nulový koaliční potenciál, naopak na krajských úrovních a bez Babiše Pečinka problém nevidí. Bývalý premiér podle něj připomíná člověka, se kterým nikdo nechce na pivo.

S Babišem nikdo nechce na pivo. Pečinka odhaduje budoucnost ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Byli jsme biti jako žito, ale to je předzvěst našich budoucích vítězství,“ napsal Jaroslav Hašek, když jeho recesistická Strana pokroku v mezích zákona prohrála ve volbách.

To je první věta z Pečinkova komentáře, který zveřejnil na webu Seznam.Medium.cz, tedy platformě serveru Seznam, kam mohou své postřehy a články psát všichni, kdo mají účet u Seznamu. Pečinkův článek má název: Nikdo nechce s Babišem na pivo.

Úvod je ve znamení bilancování toho, že Andrej Babiš prohrál už tři celostátní volby po sobě (sněmovní, senátní, prezidentské). Následuje zmínka o tiskové konferenci, na které Babiš ukročil stranou a do popředí ANO se dostali Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Pečinka zmiňuje, že Babiš určil novou strategii pro své hnutí ANO. Předsedou stínové vlády bude Karel Havlíček, roli „parlamentního biče“ bude hrát Alena Schillerová a on zůstane pouze poslancem a předsedou v pozadí a bude objíždět města a vesnice.

„Pomůže mu to k vítězství, například ve sněmovních volbách?“ ptá se komentátor a hned si odpovídá:

„Zcela určitě, ale jeho situaci to řešit vůbec nemusí,“ uvažuje Pečinka a jako důkaz předkládá kalkulaci výsledků voleb, kdy hnutí ANO vyluxuje voliče SPD a ČSSD a získá v roce 2025 celých 40 %. To je ale málo. K ovládnutí Sněmovny je podle Pečinky potřeba 48 % hlasů, a to je zisk pro jakoukoli stranu nedosažitelný.

„Prostě a jednoznačně: ANO je na centrální úrovni v politické izolaci a nic na tom nemění, jestli se Andrej Babiš mírně upozadí. Už ten výraz ‚mírně se upozadit‘ připomíná slavný výrok o ženě ‚tak trochu těhotné‘. Babiš je prostě tak lidsky i politicky přečtená osobnost, že s ním nikdy nikdo do žádné vlády už nepůjde,“ prorokuje Bohumil Pečinka a jako příklad uvádí mnohé krajské koalice, kde ANO funguje bez problémů i s vládními subjekty.

Pečinka se poté vrací ke zmíněné tiskové konferenci.

„Andrej Babiš na středeční tiskové konferenci naznačil, koho sám vidí za příčinu jeho volební prohry – novináře. Doslova řekl: ‚A já jednou o tom napíšu knížku. Doufám, že si tu pravdu ty vaše děti přečtou a až se vás zeptaj, jestli jste dělali tu vaši profesi podle etického kodexu, nebo jste ji dělali za nějakým účelem.“ Následně z tiskovky demonstrativně odešel,“ píše komentátor.

Podstatné je ale podle Pečinky něco jiného.

„Andrej Babiš neumí reflektovat svou situaci. Po více než deseti letech v politice se nachází v pozici agresivně ufňukaného chlapa, s nímž si nikdo nechce v hospodě sednout ke stolu. Hnutí ANO může vytvářet strategie, jaké chce, ale tenhle moment je nepřekročitelný,“ má Pečinka jasno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud bych s někým nešla na pivo, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 10.02.2023 16:50:31
byl byste to vy a všichni zaprodanci - od pisálků přes naši vládu až po téměř celý parlament! Ta vaše "protinárodní fronta" jen vyžírá rozpočet země a ovlivňuje ty jednodušší lidi, kteří uvěří! Vás všechny nejvíc štve, že Babiš nechodí s kloboukem a nečeká, kolik mu z toho ukápne, že si na sebe umí vydělat a nemusí kvůli tomu přes nějaké koryto čekat na prebendy! Už je nám špatně z toho, co předvádějí ti všichni výše jmenovaní, jak si osobují právo mluvit za nás včetně dalších válečných choutek a zbraní! Na vlastní problémy Česka a pro naše lidi nejsou peníze, ale ti u koryta rozdají cizím i sobě neskutečné prachy! Asi jako to šetření v rozpočtu, kdy je průměr odměny na ministerského úředníka čtvrt mega, tedy můj roční důchod po mnoha valorizacích za službu státu a za jeho mzdy podle tabulek! Za co to mají oni, netuším, asi za hloubku poklony před válečníky, sami mnohdy nevzdělanci, kteří tam jen parazitují!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…