S Klausem ml. ideově souzním, ale... Velký hráč polistopadové politiky promluvil

12.07.2019 22:31

Bývalý šéf Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a současný konzultant v téže oblasti Igor Němec byl hostem Barbory Tachecí v pořadu ČRo Osobnost plus. Jako bývalý šéf ÚOOÚ se zděšením sleduje současné aktivity státu. „Jestli něco hrozí tady v této zemi, tak to je právě to, že stát se stane tím velkým bratrem‘,“ varoval bývalý pravicový politik.

S Klausem ml. ideově souzním, ale... Velký hráč polistopadové politiky promluvil
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Moderátorku hned v úvodu zajímalo, jak se bývalý pravicový politik dívá na dění v ODS. „Sleduji to,“ odpověděl na otázku a zároveň vyloučil, že by se v této chvíli chtěl do strany vracet. „ODS se posunula trochu jiným směrem, jsou tam jiní lidé a myslím si, že mají jiné ideály než tehdy,“ pokračoval dále v hodnocení Němec.  

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Matteo Salvini tajně přijal peníze od Rusů?

4%
91%
hlasovalo: 10837 lidí

Bývalý pravicový politik musel vystoupit z ODS před třinácti lety, když šel na Úřad pro ochranu osobních údajů, kde působil deset let ve funkci předsedy. Podle něj se strana posouvá příliš do středu. Vadí mu, že to už není v pravém slova smyslu pravicová strana, tak jak vznikala. „Stále volím ODS,“  kontroval na druhou stranu vůči tvrzení, že by se na současné politické scéně objevila jiná strana, která by mu byla názorově blíže.

V osobě Petra Fialy jakožto předsedy strany vidí člověka, který do této chvíle byl na svém místě. „A možná že i stále je,“ dodal.

„Já nevěřím na vznik nových politických stran,“ okomentoval nově vznikající stranu Václava Klause mladšího Trikolóra. Vyloučil, že by toto politické uskupení mohlo být tou alternativou na pravicové politické scéně. Strana podle něho nemůže vzniknout jen v Praze, ale po celé České republice. „A to je strašná práce,“ zmínil. A dodal, že je potřeba i značné množství finančních prostředků. „Ideově ano,“ připustil, že programově se stranou či hnutím Trikolóra souzní.

Jako bývalý šéf Úřadu pro ochranu osobních údajů se zděšením sleduje současné aktivity státu. Velký bratr tady již podle něho funguje. „Jestli něco hrozí v oblasti ochrany osobních údajů tady v této zemi, tak to je právě to, že stát se stane tím ‚velkým bratrem‘,“ uvedl a dodal, že v této oblasti to nebezpečí spatřuje jako největší.

Problém vidí v tom, že vládní garnitura chce více údajů, ale data si neumí chránit. „Určitě nemá energii si data chránit tak jako mají třeba ty firmy, které obchodují s důvěrou, jako třeba banky nebo pojišťovny,“ konstatoval. „Jediná data, která nemohou uniknout, jsou ta, která se nesbírají,“ řekl s vážností. Existuje ještě cesta zpátky? Všem vládám často vyhovuje mít maximum informací. „Obávám se, že ne,“ myslí si. Pro Igora Němce je pak překvapením, že se to často děje za potlesku společnosti. „Lidem to nevadí,“ pokračoval. A jako příklad uvedl facebook, kde lidé zveřejňují téměř všechno.

Co o nás tedy stát ví? „Já si myslím, že úplně všechno,“ povzdechl si. Stát ví také to, jaké léky berete, s ohledem na elektronické recepty. „Samozřejmě jsou to databáze, které jsou všechny chráněny,“ připustil, ale znovu upozornil, že stoprocentně nelze ochránit žádná data.

Sbírá toho vláda více než jiné evropské vlády? „To si myslím, že ne,“ některé prý jsou na tom hůře, některé lépe. „To, že se zruší pokuty za porušení zákona na ochranu osobních údajů, v tom je náš stát unikátní,“ připustil.

Celý záznam zde

Současná vláda hlásí kybernetickou bezpečnost jako svoji prioritu, přičemž žádný růst úřadu nehrozí. On sám si nemyslí, že by kybernetická bezpečnost závisela na množství lidí, kteří v úřadu pracují, ale spíše na kvalitě. „Lidé, kteří tomu rozumí do detailu, tak těch je strašně málo,“ poukázal na současný stav. „Počet nerozhoduje,“ myslí si.

„Jak rychle spějeme do stadia, že každý bude vydíratelný?“ zajímá dále moderátorku. „To zděšení ještě nenastalo,“ řekl Němec a dodal, že již v této době jsme do jisté míry vydíratelní. Pokud existuje škraloup v minulosti, tak už se na to nezapomíná. Jeden z principů je právo na zapomnění. „To tady právě nefunguje,“ varoval. „Určitě se dožijeme případu, že někdo bude kandidovat na prezidenta a v novinách se dočteme, že například bere léky na schizofrenii nebo podobné věci,“ dodal.

„Já tam nejsem, děti všechny,“ odpověděl na dotaz, zda se tedy rodina vyhýbá sociálním sítím. Dávají si pozor, ale fakt je ten, že v dnešní mladé generaci nebýt na sociální síti je prakticky, podle něho, nemožné. Záleží, co tam člověk o sobě píše. Upozornil také na fakt, že první, co firmy dělají, když někdo nastupuje do nového zaměstnání, je, že si daného člověka „vygooglujou“. „Lidé si neváží svého soukromí,“ myslí si... a neví, čím to je způsobeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …