S Putinovou návštěvou v Praze by to mohlo být ještě mnohem zajímavější, naznačují noviny

15.12.2014 8:12

České ministerstvo zahraničí už týdny pracuje na plánu, jak vybruslit z úskalí, které s sebou nese pozvání Vladimira Putina, v Evropě nežádoucího hosta, informují pondělní Lidové noviny, podle nichž může být plánovaná lednová návštěva ruského prezidenta diplomatický poprask roku. Nebo by také Česko mohlo sehrát roli prostředníka v jednáních při řešení ukrajinské krize, které se dosud ujímalo Bělorusko.

S Putinovou návštěvou v Praze by to mohlo být ještě mnohem zajímavější, naznačují noviny
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Podle listu je totiž „víceméně“ jisté, že na lednové oslavy 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi Rudou armádou nepřijede do Prahy americký prezident Barack Obama a pravděpodobně ani britský premiér David Cameron. Účast naopak přislíbil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

ČR si může připsat bod za roli prostředníka

Pokud by skutečně přijel on i ruský prezident, vznikla by v Praze možnost uskutečnit setkání Porošenka s Putinem. Podle deníku by si tak Česko připsalo bod za roli prostředníka, kterého na začátku rusko-ukrajinské krize slíbilo plnit. „EU navíc setkání těchto dvou státníků vítá a podporuje, mírová jednání se však zatím odehrávají především v běloruském Minsku,“ podotkl list.

„Pokud bychom měli tuto roli, dávalo by to pozvání Putina jiný smysl,“ řekl listu politolog Michael Romancov. Vedle oficiálních pietních aktů totiž mohou probíhat tiše i jiná paralelní jednání.

Proběhne v Praze i summit Francie-Rusko?

Deník naznačuje, že by nemusela probíhat jen mezi Ruskem a Ukrajinou, ale i mezi Ruskem a Francií. Pozvání na akci sice zatím nepotvrdil francouzský prezident, ale v zákulisí se prý o něm mluví se stejnou vážností, jako o Putinovi.

Ze sídla českého ministerstva zahraničí v Černínském paláci zatím zní, že Moskva nepotvrdí Putinův příjezd dříve než v polovině ledna. Ani znalci dění na Ukrajině si nyní netroufají odhadnout, jaká tam bude v té době situace. Pokud by se tam zkomplikovala, Česko by podle listu muselo Putinovo pozvání přehodnotit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…