S Ruskem budeme obchodovat dál, slibuje Sobotka po zavedení sankcí

30.07.2014 9:23

Premiér Bohuslav Sobotka věří, že i po zavedení sankcí EU bude pokračovat obchod České republiky s Ruskem. Jeho klíčové segmenty prý nejsou embargem postiženy. Česká vláda prý nikdy nepodpoří plošné hospodářské sankce. Jejich účelem by mělo být přivést Rusko k jednacímu stolu, a pokud se to nepodaří, bude legitimní otázka, zda sankce vůbec mají smysl.

S Ruskem budeme obchodovat dál, slibuje Sobotka po zavedení sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka hovoří ve sněmovně

Podle Sobotky Česká republika nepodporuje zavádění plošných sankcí vůči Rusku, které by zásadně poškodily vzájemný obchod. Proto již dříve navrhla moratorium na dodávky zbraní, které nadále prosazuje. Na druhou stranu je prý třeba zohledňovat, že se začíná potvrzovat, že Rusko masivně podporuje vzbouřence na východě Ukrajiny, a to včetně těžkých zbraní, takže je nezbytné na něj tlačit, aby hledalo cesty k jednání s ukrajinskou vládou.

Ohledně dalšího vývoje vztahů s Ruskem si Sobotka přeje, aby byla posílena diplomacie. A účelem sankcí by mělo být právě přesvědčit Rusy, aby usedli za jednací stůl. Je prý jasné, že budou mít negativní hospodářský dopad na Rusko, ale moskevská vláda je může správně vyhodnotit a přispět k jejich zrušení.

Sobotka se nedomnívá, že by sankce v podobě, jak jsou navrhovány, poškodily česko-ruský obchod. Obchodní vztahy v klíčových oblastech, zejména ve strojírenství, by prý měly pokračovat dále. Hrozbou by mohly být „protisankce" ze strany Ruska, kterými Moskva začala hrozit, ale Sobotka věří, že takto napětí dále eskalovat nebude.

Sobotka ale odmítá, aby sankce vůči Rusku případně přitvrzovaly a rozšiřovaly se. Pokud by sankce neuspěly, měla by prý naopak EU diskutovat, zda vůbec mají smysl. Vláda prý rozhodně nemá zájem na jakémkoliv ochlazení vztahů s Ruskem. Sobotka nehodlá měnit ani současnou politiku, která kombinuje vstřícnost vůči Moskvě pevným zakotvením v západních aliancích.

„Pro Rusy jsou důležité jejich konkrétní ekonomické zájmy. A mohou je mít i v příštím období v Česku," zdůrazňuje premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Zajímavá je podle něj i možnost případného zprostředkování jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, kterou na summitu zemí Východního partnerství nabídl prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…