S Tálibánem nejednat, vyzývá Fischer. Afghánistán má pořád řádně zvolenou vládu

10.09.2021 9:42 | Rozhovor

Islámské hnutí Tálibán oznámilo v týdnu vznik nové afghánské vlády, úřadujícím afghánským premiérem byl jmenován Muhammad Hasan Achund. Přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím. Situaci v Událostech, komentářích ČT24 komentoval předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nestr.) a šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD). Podle nich není brzké uznání vlády Tálibánu na místě. Neplní prý podmínky, které si pro vzájemnou spolupráci klade EU.

S Tálibánem nejednat, vyzývá Fischer. Afghánistán má pořád řádně zvolenou vládu
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Tálibán toho hodně nasliboval včetně umírněného postupu, zatím svým slibům ale nedostál. Pánové poukázali také na složení nové vlády, které čelí mezinárodní kritice, nebo na chování islamistického hnutí vůči ženám.

S Tálibánem bychom měli jednat a klást si podmínky, míní Fischer. Není pro demokratické země ale jediným možným partnerem k jednání. Afghánistán má pořád legitimně zvolenou vládu a parlament i svoje instituce.

„Tálibán by neměl být pro mezinárodní společenství jediným možným partnerem v zemi. Měli bychom si velmi hlídat, abychom nedělali dnes z tálibánců jediné reprezentanty v zemi, rozhodně není dnes čas na to, abychom je uznali,“ dodal.

Nemělo by se zapomínat ani na situaci obyčejných Afghánců, kterým hrozí „humanitární katastrofa“. A právě humanitární pomoc by podle senátora mohla být tématem, o kterém lze s Tálibánem jednat.

Podobně se vyslovil Veselý: Mezinárodní uznání vlády Tálibánu nelze v dohledné době čekat. „Zřejmě budou státy, které jej uznají – můžeme mluvit o Rusku, Číně, Turecku, Kataru, Pákistánu či Íránu. Ale že by to bylo široké uznání (ze strany) světa, kterému říkáme demokratický, to se teď očekávat nedá,“ míní.

Narážel na fakt, že islamistické hnutí nenaplňuje podmínky, které si pro jednání klade EU. „Tálibán neposkytuje opravdu žádnou příležitost pro to, aby jeho vláda v Afghánistánu byla oficiálně uznána,“ uvedl.

Nová vláda svým složením navíc neodpovídá etnickému složení obyvatelstva Afghánistánu, upozornil Veselý. „Jsou v ní zastoupeni jen příslušníci hnutí Tálibán či jemu blízcí včetně dvou lidí, kteří mají přímé vazby na teroristickou síť al-Káida,“ připomněl s tím, že činy Tálibánu zatím „jdou úplně jiným směrem“ než jeho verbální vyjádření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…