S*ačka. Špinavá hra! Konec Staňka protrhl hráz: Dopisy, svědectví, nadávky

16.05.2019 7:44

Show výměny ministrů nekončí. Po Danu Ťokovi, Martě Novákové a Janu Kněžínkovi se náhle poroučí i ministr kultury Antonín Staněk za ČSSD. V rozhovoru pro MF Dnes oznámil, že rezignuje, protože ho o to předseda Hamáček požádal. A vyjádřil obavu, že jsou zde „nedotknutelní“. „Hamáček je sračka. Umělci zadupou a už se odvolává ministr,“ říká k tomu Jiří Vyvadil. A o osobě odvolaného ředitele Národní galerie již dříve hovořil Milan Knížák. A ne zrovna s pochvalou.

S*ačka. Špinavá hra! Konec Staňka protrhl hráz: Dopisy, svědectví, nadávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Antonín Staněk, který odhalil hospodářské nepravosti v resortu kultury

Staněk se ke svému konci v úřadu vyjádřil v rozhovoru pro MF Dnes. V něm uvedl, že rezignuje, protože o to byl předsedou Hamáčkem požádán. Jako svůj úspěch označil například, že se mu povedlo zvýšit platy zaměstnanců v kultuře nebo práce na tom, aby mohla být Bertramka uznána kulturní památkou. Za svými kroky a činy si prý stojí. Jako svou chybu vnímá akorát nedostatek komunikace. Reportér mu pak připomněl, že v rozhovorech neznal rozpočet svého ministerstva, na což Staněk odvětil: „Myslím, že jsem taky xkrát hovořil o správných číslech. Prostě jste někdy přepracovaný, stane se to.

K odvolání Jiřího Fajta a Michala Soukupa řekl toto: „Určitě to nebylo neuvážené, nevím, jakým způsobem bych to měl dávkovat. Výsledky auditů jasně říkaly, že je to moje povinnost. Za těmi kroky si stojím, byla to jediná možnost, kterou jsem mohl udělat. Reportér argumentoval slovy jiných členů ČSSD, že si měl Staněk věc lépe promyslet a počkat. „Nevím, proč by mělo velký poprask způsobit odvolání ředitele, který si přisvojí 1,2 milionu korun, jako se to stalo s autorskou smlouvou pana Fajta,“ řekl na to rezignující ministr.

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí

„Stanovisko kontrolních zpráv je celkem jasné. Dnes jsem také oznámil, že nechám zbavit mlčenlivosti všechny zaměstnance kontrolního auditního oddělení, nechám zveřejnit všechny auditní zprávy, myslím, že budu hrát s otevřeným hledím,“ dodal. Demonstranti dle něj mají plné právo vyjádřit svůj názor. Nicméně říká: „Jenom se bojím, že bohužel nevyhrála pravda, spravedlnost a pravidlo, že veřejné prostředky a instituce nejsou jakýmsi tunelem a zdrojem obohacování se. Je to škoda, protože si myslím, že jsme měli nastavená pravidla, která mohla kultuře pomoci, aby nebyla černou dírou na peníze... Ukazuje se, že jsou tady nedotknutelní, kteří mohou hrát podle jiných pravidel, než obyčejní lidé, kteří chodí každý den do zaměstnání, a nemají možnosti si sami sobě podepisovat žádné autorské smlouvy.“ Zda jeho rezignaci přijme prezident Zeman, nechce spekulovat.

Celý rozhovor ZDE

Reakce na Staňkovu rezignaci již přišli. Právník Jiří Vyvadil to komentoval takto: „Ukázalo se, že Hamáček je sračka... Umělci zadupou a už se odvolává ministr.“

K osobě Jiřího Fajta se již dříve vyjádřil bývalý šéf Národní galerie, Milan Knížák, který tak reagoval na prohlášení předsedy ODS Petra Fialy k Fajtovu odvolání.

„Pane předsedo, Vaše prohlášení k odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta bylo hloupé. Od vysokoškolského pedagoga bych očekával, že se nejdříve seznámí s fakty, a teprve potom se k problému vyjadřuje. To jste však neudělal.

Byl jsem 12 let ředitelem Národní galerie, po revoluci ze všech zdaleka nejdéle, a znám velmi dobře její situaci. Jiří Fajt se nikdy neměl stát ředitelem NG. Je to člověk, který nemá profesní čest. Nejde mu o českou kulturu, jde mu jen o vlastní prospěch. Kdybyste se o jeho činnosti informoval, našel byste téměř neuvěřitelné skutky, které se neslučují s jednáním vědce a vedoucího tak významné instituce jako je Národní galerie v Praze.

Věřil jsem, že ODS se snaží o pěstování společenské morálky a úcty k hodnotám. Jiří Fajt napáchal v české kultuře nevratné škody. Národní galerii půjde velmi těžko vzkřísit.“ Knížák své zkušenosti s Fajtem vyjádřil i v dopise ministrovi.

Vyjádřil se také minulý ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman, který naopak tento krok vítá. „Tak to šlo rychle! Antonín Staněk skončí ve funkci ministra kultury. Jeho rozhodnutí vítám! Po řadě kontroverzních kroků toto pokládám za správné. Rok prokazoval, že na vládní funkci nestačí,“ prohlašuje o ministrovi.

A své si ke Staňkově konci řekla i Jana Machalická, kulturní publicistka z Lidových novin. Staněk podle ní není žádný lumen, ale reakci na odvolání Fajta prý musel očekávat. A spekuluje: „Třeba ale ani on sám na úřadu nelpí, jelikož si mohl ozkoušet, že ho s jeho rozhledem každý utopí na lžíci. Takže posloužil, cíle bylo dosaženo a všichni si umyli ruce. A jemu za popravu Fajta možná slíbili poklidnější pašalik.“ A dodává, že už při jmenování Fajta byly problémy a na tehdejšího ministra Riedlbaucha byl údajně vyvíjen tlak ze stejných stran, jako dnes na Staňka. Ale o současném ministrovi říká, že doplnil galerii ministerských bizárů. „Jeho výrok, že mu lidé žehnají, jak vyběhl s elitami, by se měl tesat. Vůbec nepochopil, v jakém úřadě se ocitl,“ říká Jana Machalická.

Celý komentář ZDE

K tomu, jak svého ministra předseda ČSSD podržel, přidala svých pár slov mediální analytička Irena Ryšánková: „Není nad to, když se člověk může spolehnout na vlastního předsedu... Předpokládám, že příští týden půjde ministr vnitra demonstrovat na náměstí.“

A také bývalý poslanec ČSSD Pavel Němec: „Rezignace jen kvůli přání Hamáčka? Cože? Vždyť Honza Hamáček Tondu ještě nedávno plně podporoval. I na poslaneckém klubu ČSSD vše vysvětleno. Tak co se v mezidobí stalo?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…