S muslimy to prostě nejde. Uctívaný starý státník měl jasno

02.05.2016 6:52

Pravicový bloger Josef Zbořil se na svém blogu na serveru iHNed.cz vrátil ke slovům premiéra Singapuru Lee Kuana Yewa z let 1960–1990, který uvedl, že můžeme integrovat všechna náboženství a rasy kromě islámu.

S muslimy to prostě nejde. Uctívaný starý státník měl jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitba k Alláhovi

Lee Kuan Yew zemřel v roce 2015 a z aktivní politiky odešel jako světově nejdéle sloužící premiér a ve svých 92 letech měl máloco ztratit v rozhovorech o svém myšlení a úvahách, píše Zbořil.

„Proto je snad tak jeho otevřenost v diskusi o asimilaci muslimů pochopitelná, ale přesto zarážející ve světě politické korektnosti a povinné citlivosti pro muslimy, u kterých se nikdy neočekává, že ji budou oplácet. Singapur má podstatnou muslimskou menšinu, tvořenou většinou Malajci, ale také indickými muslimy. Po celou dobu své historie Singapur usiluje, aby etnické napětí v jeho rozmanité populaci bylo minimalizované. Jednou v 60. letech byl Lee představitelem fúze s většinově muslimskou Malajsií, ale brzy od toho upustil,“ podotýká Zbořil a všímá si premiérových slov. 

Původní text ZDE.

Ten ve své knize uvedl, že nechce urazit muslimskou komunitu. „Myslím, že jsme postupovali velmi pěkně, dokud nepřišla islámská vlna, a když mě žádáte o můj pohled, tak ostatní komunity mají snadnější integraci – získávání přátel, uzavírání sňatků a tak dále, Indové s Číňankami, Číňané s Indkami – než muslimové. To je výsledek přívalu z arabských států. Řekl bych, že dnes můžeme integrovat všechna náboženství a národy kromě islámu. Myslím, že muslimové sociálně nezpůsobují žádné problémy, ale jsou odlišní a žijí odděleně. Moje generace byla integrována, kdy jsme sedávali a jedli společně, ale nyní když chodíte do školy s Malajci a Číňany, tak je tam jídlo halal a nehalal a stejně tak i univerzity,“ uvedl Yew. Podle něj, aby se muslimové v Singapuru integrovali, by museli být méně přísní v islámských obřadech. 

„Lee Kuan Yew identifikoval několik hlavních příčin islámského terorismu a jmenoval Saúdskou Arábii a její peníze z ropy jako jednoho z hlavních viníků šíření radikálního islámu. Na otázku, jak islám ovlivňuje islámský extremismus, odpověděl ‚Muslimové nás chtějí asimilovat. Je to pro ně cesta jednosměrnou ulicí a nemají možnost výběru. Muslimové sociálně nezpůsobují žádné problémy, ale jsou odlišní a separovaní... Islám je výlučně exkluzivní‘,“ uzavřel Zbořil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…